V sobotu 5. května proběhlo v prostorách Technické univerzity Vysoké školy báňské v Ostravě-Porubě krajské kolo 23. ročníku soutěže Eurorebus.

Školu reprezentovali jak jednotlivci – Jan Krkoška ze sekundy A, Ladislav Šústal a Ondřej Horák z tercie A – tak trojice zastupující své třídy – za tercii A Ladislav Šústal, Ondřej Horák a Vojtěch Kostial, za primu B jen dvojice Dušan Žiak a Oto Semerák, protože třetí člen týmu onemocněl, a za kvartu A Josef Müller, Kateřina Frnková a Ludvík Semerák, který doslova na poslední chvíli zastoupil Markétu Sýkorovou, jež na soutěž nakonec naneštěstí dorazit nemohla.
Nutno dodat, že Zeměpisný kroužek pod vedením paní profesorky Aleny Tesařové, pronásledovala celý rok smůla. Mrzelo nás to hlavně z důvodu, že právě tady se odehrává část přípravy na Eurorebus, ale i přesto se zadařilo. Ondřej Horák se umístil v kategorii jednotlivců ZŠ02 na třetím místě a Jan Krkoška v nižší kategorii obsadil první příčku. Zástupci třídy tercie A byli neméně šikovní a obsadili v kategorii ZŠ02 třetí místo. Osmé místo v kategorii jednotlivců ZŠ02 obsadil Ladislav Šústal. Na zaslouženém devátém místě se umístila oslabená dvojice primy B, která tak odvážně čelila o rok starším žákům, a dvanácté místo v kategorii ZŠ02 obsadili zástupci kvarty A.
Jako každý rok všichni, kdo se umístili na páté příčce a výše, měli jistý postup do finále. V záloze je tu však ,,divoká karta“, díky níž se do dalšího kola může dostat dalších dvacet soutěžících v každé kategorii. A tak se do Prahy na finále vydali nejen Ondřej Horák, Jan Krkoška a zástupci tercie A, ale i Ladislav Šústal a trojice z kvarty A v sestavě z krajského kola.
Díky sponzorskému příspěvku MUDr. Martina Horáka „Přátelům MGO“ jsme měli možnost vyjet o den dříve a ubytovat se přímo v Top hotelu Praha, kde se celostátní finále odehrává. Možná právě kvůli tomu, že jsme nemuseli vstávat brzo ráno, se jedné třídě až nečekaně zadařilo – tým z kvarty A ve složení Müller, Semerák, Frnková se umístil na prvním místě! Je neuvěřitelné, že po nenadálé změně jednoho člena a postupu, nad nímž nikdo neuvažoval, se dokázali vyšplhat až na nejvyšší příčku. Ostatním se sice bohužel nepodařilo umístit na medailových pozicích, ale jejich úspěchy v krajském kole určitě neupadnou v zapomnění.
Děkujeme všem žákům za krásnou reprezentaci naší školy a přejeme hodně úspěchů do dalších let.

 

Kateřina Frnková, kvarta A