telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zajímavá akce Filipínská noc se uskutečnila díky projektu Helping hand for Guimaras. Bylo to moc prima! Nejprve jsme na workshopech vyráběli vánoční přání a nazdobili malé stromečky nebo věnečky z proutí. Tyto výrobky půjdou na Vánoční jarmark MGO a výtěžek z prodeje právě na pomoc školákům na ostrově Guimaras. Také jsme zde jedli filipínská jídla, mně osobně nejvíc chutnal banán se skořicí obalený v lákavém těstíčku. Nestihla jsem všechny pro nás nachystané aktivity, ale i přes to jsem byla pořád natěšená kvůli tomu, že jsme ve škole měli spát!

 

Zanedlouho nám oznámili: ,,Běžte si pro věci, přesuneme se do tělocvičny, kde budeme spát.“ V kabinetu našich profesorek byly věci a my se pro ně přímo vrhli. V tělocvičně jsme si našli každý své místo, vybalili si, přitáhli žíněnky, na ně roztáhli karimatky a spacáky.

Chvíli jsme se sami bavili, ale pak nás paní profesorky svolaly ke společné hře. Soutěžili jsme ve čtyřech týmech. Skládali jsme puzzle o filipínských krásách, učili se filipínská slovíčka a hádali otázky z Riskuj. Dozvěděli jsme se mnoho nového právě o Filipínách, třeba že tam žije nejmenší opička na světě Nartoun filipínský. Před spaním nám při svíčkách přečetli filipínskou povídku.

Dlouho nikdo neusnul, ale pak zavládlo ticho a všichni jsme spali ,,jako zabití“. Škoda, že takových akcí není víc!

Erika Škarková, prima A

 

Jak jsme spali ve škole…

Jednoho dne se skoro celá naše třída sešla ve škole na Filipínskou noc. Měli jsme zde přespat. Nejdříve jsme si ve třídě poslechli prezentaci o Filipínách a Guimarasu od Mikki Pospěchové a zkusili ochutnat místní filipínská jídla. Následoval workshop, kde jsme mohli vyrobit vánoční přání.

Poté jsme s paní učitelkou třídní šli do tělocvičny, tam jsme si roztáhli karimatky a připravovali se na spaní. Se spolužačkou Erikou jsme si chtěly zahrát hru Party Alias, ale paní profesorky nás svolaly, abychom si všichni zahráli hru společnou. Rozdělili jsme se do čtyř skupin, měli jsme si vybrat název své skupiny a my se pojmenovali Čučoriedky. Skládali jsme skládačky, naučili jsme se novým filipínským slovíčkům a hráli Riskuj.

Erika pak chodila, každého pořádně objala a popřála mu: ,, Dobrou noc!“ Ještě nám před spaním přečetli filipínskou povídku.

Ráno jsme se probudili v sedm hodin a hned jsme vyšli z tělocvičny směrem k naší třídě. Tam jsme si dali dobrou snídani, koblížek a čaj, a dívali se na film o Filipínách.

Byl to skvělý zážitek a určitě bych ho chtěla zažít znovu!

Lucie Janků, prima A

Jak jsme spali ve škole …

Chtěl bych Vám povědět, jak jsem se svou třídou spal ve škole. Kolem páté hodiny odpoledne přišli do školy žáci i někteří jejich rodiče. Mikki Pospěchová a její milá maminka, paní Pospěchová, povídaly o filipínském ostrově Guimaras, o místních školácích a sirotcích. Dozvěděli jsme se, jak k nim putují školní pomůcky a jiné věci, které do školy nosíme. Také jsme mohli ochutnat filipínská jídla a nápoje.

Večer okolo půl deváté jsme si vzali své tašky a odnesli je do tělocvičny. Tam jsme si nachystali spaní a převlékli se do pyžam. Do deseti hodin jsme hráli hry. První dvě byly na skládání puzzle, vyšel obrázek Nartouna filipínského (nejmenší opičky na světě) a pohled na Čokoládové hory. Třetí hra byla na způsob Riskuj! Hádali jsme otázky na různá filipínská témata. V deset byla večerka, ale před spaním nám ještě paní profesorka Macečková přečetla příběh z Filipín.

Ráno jsme brzy vstávali, paní profesorky nám uvařily čaj, posnídali jsme koblížky a dívali se na film o Filipínách.

Jakub Christoph, prima A

Jak jsme spali ve škole …

Jednoho krásného prosincového dne se na Matičním gymnáziu v Ostravě uskutečnila akce s názvem Filipínská noc. Na ni byli pozváni jak žáci Matičního gymnázia, tak jejich rodiče. A já jsem ráda, že se mi podařilo přemluvit i své rodiče, aby se mnou šli.

Na začátku si vzala slovo paní profesorka Macečková a přivítala nás. Pak měla přednášku Mikki Pospěchová a v prezentaci ukazovala filipínský ostrov Guimaras, hlavně místní mateřskou a základní školu, také sirotčinec. Nejvíce mne zaujala fotka kabinetu, kde byly uloženy věci, které jsme donesli my, žáci Matičního gymnázia. Prostor místnosti byl zaplněn téměř celý! Dozvěděli jsme se, že všechny věci vážily přes 170 kg. Pak jsme ochutnávali filipínská jídla a na výtvarném workshopu vyráběli vánoční předměty pro Vánoční jarmark MGO.

Po odchodu rodičů a hostů jsme se kolem půl deváté večer přesunuli do tělocvičny, vybalili věci na spaní a hráli hry, které pro nás připravili paní profesorky. Krátce po desáté hodině jsme zalehli do spacáků a usínali při svíčkách a četbě filipínské povídky.

Budíček byl před sedmou hodinou ráno a po snídani začal nový vyučovací den.

Markéta Sýkorová, prima A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top