telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Alexandr Jankov exceloval i v krajském kole prestižní soutěže SOČ!

Po vítězství v okresním kole se Alexandr Jankov, student kvinty A, pod odborným vedením Mgr. Adama Hlaváče zúčastnil dne 12. 5. 2015 na VŠB-TUO Ostrava krajského kola prestižní soutěže talentovaných středoškoláků SOČ. Svou prací „Taylorův polynom“ zaujal odbornou porotu natolik, že se ve své kategorii matematika a statistika umístil na vynikajícím prvním místě, což implikuje postup do kola celostátního, které se bude konat v Praze ve druhé polovině června.

Sašova práce pojednává o Taylorově polynomu a jeho využití, zejména jakožto mocného nástroje pro přibližné výpočty hodnot některých funkcí (exponenciálních, logaritmických, goniometrických, cyklometrických). V první části je vyložena potřebná teorie – definice, důležité věty a jejich důkazy, ve druhé části práce je popsáno využití Taylorova polynomu a jsou nalezeny algoritmy, které umožňují počítat pomocí čtyř základních operací hodnoty některých elementárních funkcí. Až tedy někdo z vás bude potřebovat spočítat kupříkladu třetí odmocninu ze dvou nebo logaritmus dvaceti s přesností na 5 desetinných míst a nebudete mít zrovna po ruce kalkulačku, vyhledejte Sašu Jankova a ten vám poradí, jak to udělat pouze s papírem a tužkou.

Svým obsahem práce Saši Jankova zcela přesahuje rámec středoškolského učiva matematiky. Matiční gymnázium je však díky některým pedagogům, kteří mají přímou vazbu na vysoké školy nebo si dokonce sami aktivně rozšiřují své znalosti např. v rámci doktorských studijních programů, schopno i tyto náročné odborné přesahy zvládnout, nadaným studentům se věnovat a poskytnout jim vysoce odborné konzultace. Nadaný student tak může být skrze tyto kantory již během svého studia na střední škole „vtažen“ do vysokoškolského prostředí a naplno rozvíjet svůj potenciál.

Kromě obsahu práce porotci velmi kladně hodnotili také fakt, že Sašova práce byla jako jedna z mála napsána s využitím profesionálního typografického softwaru LaTeX, který se používá pro sazbu zejména matematických a fyzikálních odborných článků. Aktivní znalost tohoto softwaru je u studenta prvního ročníku střední školy jev zcela mimořádný.

Krajské kolo soutěže svým charakterem připomínalo opravdovou vědeckou konferenci. Po oficiálním zahájení proběhnuvším v krásných prostorách nové auly VŠB a proslovech několika významných osobností zaštiťujících celou soutěž se studenti odebrali do menších přednáškových sálů, kde probíhaly samotné prezentace resp. obhajoby prací. Obhajoba práce probíhala formou 15minutové přednášky, po níž následovala diskuse s přítomným publikem, zejména však se členy odborné poroty. Porotci soutěžící vůbec nešetřili a svými dotazy a připomínkami dávali soutěžícím studentům pořádně zabrat. O to více nás může Sašův úspěch těšit – na všechny porotou položené otázky dokázal klidně, rozvážně a hlavně věcně reagovat, což se mnohým soutěžícím nedařilo.

Samotná práce vznikala v podstatě celý školní rok a je výsledkem mnoha a mnoha hodin Sašovy usilovné práce, bádání, dokazování vět, konzultací a samozřejmě též počítání.

Sašovi srdečně blahopřejeme a držíme palce v celostátním kole!

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top