telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Milí studenti, vážení rodiče, přátele Matičního gymnázia Ostrava,

jsou v našich životech dny, které protečou mezi prsty a ani nezaregistrujeme, že končí. Jsou pak naopak dny, které vnímáme velmi intenzivně, na které se těšíme, které očekáváme, které doslova vyhlížíme. Jsou dny, jež mají v kalendáři vždy velké D a slavíme je sladkým nicneděláním, a to přesto, že mnozí již ani netuší, co bylo prapříčinou této výjimečnosti. Ale i ta kalendářní malá déčka mají své oslavence, své mezinárodní úkoly či patronáty. Přesto existuje den, datum, které je naprosto unikátní, a to 1. září.

Ať je člověku devadesát let nebo jen deset, vždy je to stejné. Je to začátek školy. Jsou to první okamžiky toho „dospěláctví“, které přece začíná psaním, čtením a počítáním. Jsou to první chvíle s kamarády ze střední, s kterými jsme se v loni viděli po třiceti letech, a stále věříme, že vypadáme stejně. 1. září je snad nejzáhadnější den roku. I když se týká jen poměrně malé skupiny lidiček a lidí, tak jím žijí téměř všichni. Do školy se těší rádio i televize, noviny září nadšením, jen ty děti jsou mnohdy poněkud rozpačité. Vždyť spát až do desíti je snad lepší než všichni husité, trojčlenka a členovci dohromady.

Naše, tedy matiční 1. září je letos skutečně mimořádné. Symbolicky otevíráme rekonstruovanou budovu školy a pevně věřím, že tak splácíme dluh generacím našich předchůdců, kteří školu vybudovali a celá desetiletí vedli ke kvalitě a humanitě. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že právě náš student, který lamentuje nad těžkým zkoušením, písemkami a testy, velmi dobře ví, jak důležité vzdělání pro jeho život je. Že přes přirozenou lidskou nechuť k povinnostem se těší na své náročné učitele, aby mohl učinit další důležitý krok ke své šťastné budoucnosti. Věřím, že dnes již odborně a lidsky stabilizovaný pedagogický sbor bude stejně jako v těch téměř 120 minulých letech vždy nápomocen rozvoji intelektuálních a lidských vlastností našich studentů, našich budoucích absolventů. Není jednoduché být studentem Matičního gymnázia. Máme mimořádné nároky a očekáváme mimořádné úspěchy. V tomto složitém světě nelze budovat profesní a osobní kariéru jen na půl plynu. To nikdy nebyl styl Matičního gymnázia. Vždyť i letošní maturanti dosáhli opět vynikajících výsledků a bezesporu patří mezi nejlepší v širším regionu.

Může se zdát, že „šaty dělají člověka“ a že krásná škola znamená úspěch. To skutečné se ovšem skrývá vždy uvnitř. Rádi pracujeme na tom, aby se naši studenti vzdělávali v moderních a příjemných učebnách, aby trávili volný čas v prostoru, který jim sedí a cítí se v něm dobře. Rozhodující však zůstává kvalita pedagogického sboru a vyzrálost těch, kteří se rozhodli navždy spojit svá 1. září s Matičním gymnáziem Ostrava.

Přeji nám všem úspěšný, příjemný a vzpomínek hodný školní rok.

Mgr. Ladislav Vasevič

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top