telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V následujícím článku bych vám chtěla přiblížit každoročně pořádanou akci Chinese Bridge, které jsme se měly možnost s kamarádkou v doprovodu paní profesorky Halfarové zúčastnit.

Jedná se o soutěž v čínštině pro studenty středních škol z celého světa, jejíž finále se vždy koná v Kunmingu, hlavním městě jihočínské provincie Yunnan. Z každé země přijíždí jak soutěžící, tak i pozorovatelé, a protože se jedná o akci opravdu velkolepou, neustále jsme byli v hledáčku fotoaparátů a z  finále soutěže je dokonce udělaná velká televizní show. Ačkoliv v soutěži hraje čínština rozhodně velkou roli, studenti si musí mimo jiné připravit i různorodá vystoupení jakkoliv související s čínskou kulturou, jako například bojová umění Kung-fu či Tai-chi, zpěv, drama, tanec s vějíři, hru na tradiční čínské nástroje, nebo třeba kaligrafii za doprovodu hudby. Konkurence je opravdu veliká a vítězná dvojice může získat stipendium na studijní pobyt v Číně.

Před slavnostním zahájením soutěže v Kunmingu jsme se ale nejprve vypravily do Pekingu, kde na nás čekal dvoudenní program. Samotný odlet do Číny ale není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Čekalo nás časově náročné vyplňování všelijakých formulářů a vyřizování víz, což opravdu nebylo jen tak, ale stálo to za to a nakonec jsme přeci jen odletěly.

Přestože jsme v Pekingu pobyly jen krátce, navštívit ty nejvýznamnější památky jsme spolu s ostatními účastníky, kterých bylo mimochodem přes 400, stihli. První den jsme všichni úspěšně zdolali velkou čínskou zeď, viděli pandy v Pekingské ZOO a na oběd jsme se přemístili do příjemné čínské restaurace, kde nám na stůl přinesli hromadu táců s různorodými pokrmy a my tak ochutnali nefalšovanou čínskou kuchyni. Po obědě jsme se vypravili podívat do muzea pekingské instituce Hanban, kde jsme si mohli projít tamní interaktivní expozici, vyzkoušet si například tradiční zdobené oděvy, okusit řemeslně provedené cukrovinky nebo si vystřihnout znamení čínského horoskopu. Na večeři jsme si pak pochutnali na vyhlášené pekingské kachně.

Je zajímavé, že člověk musí jet opravdu až do Číny, aby si uvědomil, že v Ostravě vlastně žádný smog není. V Pekingu by jeden ani nerozeznal, jestli je zataženo, nebo jasno, a i slunce pod tou dávkou znečištění nějak nezvykle málo svítí.  Další den nás však ohledně tohoto čekalo příjemné překvapení, protože se ovzduší znatelně vylepšilo, což nevím, zda bylo příčinou nějakého omezení aut a továren, či něčeho jiného, ale opravdu to byla výrazná změna. Tento den jsme se šly podívat do Zakázaného města a pak jsme už rychle spěchaly na letiště, kde jsme nasedly na letadlo, proletěly bezmála celou Čínou a vysedly až na jihu v provincii Yunnan, kde jsme setrvaly následujících 14 dní.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top