telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

I v tomto školním roce umožnila naše škola ve spolupráci s Kanceláří europoslance Evžena Tošenovského vynikajícím studentům bezplatnou exkurzi do Evropského parlamentu, spojenou s prohlídkou Bruselu a návštěvou dalších belgických měst – Antverp a Brugg.

 

Exkurze se konala v termínu 18.-22. 4. 2016. Zúčastnili se jí studenti kvart až septim, kteří studují s vynikajícím prospěchem a dlouhodobě naši školu úspěšně reprezentují v soutěžích nebo na kulturních akcích.

Program exkurze zahrnoval vedle návštěvy Evropského parlamentu spojené s přednáškou o fungování institucí EU a besedou s panem europoslancem Ing. Tošenovským také prohlídku tří belgických měst (Brusel, Antverpy, Bruggy).

Prohlídku Bruselu jsme začali na náměstí Grand-Place, o kterém se říká, že je jedno z nejkrásnějších na světě. Z náměstí jsme se vypravili k jednomu ze symbolů Bruselu, tzv. čurajícímu chlapečkovi (Manneken Pis). V centru města jsme také navštívili náměstí Place de la Bourse s burzovním palácem. Po teroristických útocích na bruselské letiště Zaventem a stanici metra Maelbeek se prostor před burzovním palácem stal pietním místem, kde místní i turisté stále projevují solidaritu s oběťmi útoků.

Před odjezdem z Bruselu jsme ještě navštívili další z jeho symbolů, Atomium. Tato stavba, představující model základní buňky krystalové mřížky železa zvětšený 165 miliardkrát, byla postavena u příležitosti mezinárodní výstavy Expo 1958. Z nejvyšší koule Atomia jsme si užili krásný výhled na město, v dalších koulích jsme si pak prohlídli stálé i proměnné expozice.

V Antverpách jsme nejprve navštívili hlavní náměstí Grote Markt s renesanční radnicí, cechovními domy z 16. a 17. století a sochou vojáka Braba, který dle pověsti zabil obra tyranizujícího okolí a usekl mu ruku (Hand …), kterou hodil (… werpen) do vody. Useknutá ruka se dostala i do městského znaku.

Mezi naše další zastávky v Antverpách patřila gotická katedrála zasvěcená Panně Marii, dále tzv. Zelené náměstí (Groenplaats) s Rubensovou sochou v nadživotní velikosti, Rubensův dům (Rubenshuis) a hlavní nádraží (Antwerpen-Centraal) vybudované ve stylu vlámské novogotiky, kterému se zcela oprávněně přezdívá „železniční katedrála“. Prohlídku Antverp jsme završili návštěvou muzea MAS (Museum aan de Stroom), z jehož střechy se nám naskytl nádherný výhled na celé Antverpy i s přístavem.

Bruggy, nazývané též Benátky severu, nás naprosto uchvátily. Ne nadarmo je toto malebné městečko na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V nádherném slunečném počasí jsme se procházeli jeho středověkými uličkami a kolem nás se proháněly kočáry tažené koňmi. Stejně jako v Bruselu a Antverpách jsme si i v Bruggách užili pohledu z ptačí perspektivy poté, co jsme zdolali 366 schodů věže Belfort. Největším zážitkem byla ale bezesporu plavba na vyhlídkových lodičkách spojená s odborným výkladem o největších skvostech Brugg.

Velký dík za umožnění exkurze do Bruselu patří Kanceláři pana poslance Tošenovského, která všem studentům hradila dopravu autobusem i ubytování. Jmenovitě pak děkujeme zejména paní Barbaře Wroblové, která exkurzi pro naše studenty zprostředkovala, a dále paní Martině Prokopové a panu Aleši Linhartovi, kteří pro nás spolu s paní Wroblovou připravili program plný nezapomenutelných zážitků. Je více než potěšující, že naše dlouhodobá spolupráce s Kanceláří pana poslance Tošenovského realizací již v pořadí třetí exkurze do Bruselu nekončí, a můžeme tak přislíbit brzké zopakování exkurze pro další skupinu vynikajících studentů našeho gymnázia.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top