telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 24. 5. 2016 se žáci septim a 3. A, navštěvující speciální seminář z biologie, zúčastnili spolu s biologickým olympionikem Martinem Můčkou exkurze do ZOO Praha, která se řadí mezi světovou elitu.

Minulý rok se pražská ZOO umístila na 4. příčce nejlépe hodnocených ZOO na světě. Kromě prohlídky zahrady v její celé kráse jsme měli unikátní možnost setkat se s vedoucím krmivářského oddělení a dozvědět se tak spoustu zajímavostí z oblasti přípravy krmiv pro všech 4000 zvířat chovaných v pražské ZOO.
Že to není záležitost jednoduchá a levná jsme tušili, ale že se ceny krmiv pohybují v řádech milionů za týden, že jejich kvalita musí být bedlivě sledována a někdy i laboratorně kontrolována, zvláště jedná-li se o exotické druhy či potravní specialisty, nebo jen to, že se veškeré krmení připravuje dle speciálních jídelníčků na jednom místě a následně rozváží po jednotlivých pavilonech vozítky, už pro nás novinkou rozhodně bylo. Věděli jste například, že opice pijí každé ráno ke snídani čaj, nebo že granule pro plodožravé ptáky jsou spolu s bílým jogurtem velmi chutnou snídaní? Nebo že se sobi krmí instantním lišejníkem a mechem, který se dodává sušený v krabicích a pro zajištění domovské stravy stačí jen kus utrhnout a přidat trochu vody?
Jelikož čas kvapil, nezbývalo nám než se s krmivářským oddělením rozloučit a projít se po ZOO. Náš směr byl jasný, zamířili jsme nejprve do Indonéské džungle, kde nás zaujala tabule s hrozbou jménem palmový olej. Dále naše kroky směřovaly k Maxmiliánovi, prvnímu počatému slůněti v ZOO Praha, poté jsme šli zkontrolovat gorilího samečka, který se nedávno neočekávaně narodil gorile Shindě. Prohlédli jsme si také největší stádo koně převalského na světě a při odchodu jsme se byli podívat na „hvězdy ZOO“, jimiž jsou ibisové posvátní, kteří na jaře utekli z voliéry a několik dní poletovali volně po Praze.
Ke konci prohlídky jsme sjeli lanovkou do dolní části ZOO a zamířili k pavilonům s velemloky či tučňáky. Jelikož počasí vyšlo, mohli jsme se z lanovky kochat krásným výhledem na Prahu.
Poděkování patří zejména Jakubu Janoschovi ze septimy A, který významným způsobem pomohl s organizací exkurze a také akci dokumentoval.


ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top