telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Od úterý 24. ledna do čtvrtku 26. ledna roku 2017 se zúčastnilo pět studentů 13. ročníku Školy matematického modelování (Škomamu) na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, kterou organizuje Katedra aplikované matematiky Fakulty elektroniky a informatiky. Škomam je určen zejména studentům třetích a čtvrtých ročníků, kdy v dopolední části jsou realizovány přednášky a odpoledne probíhají počítačová cvičení v programu Matlab. Kromě toho byla také připravena exkurze do Národního superpočítačového centra IT4Innovations.
Přednášky byly velmi zajímavé a týkaly se například integrálů, pravděpodobnosti, zlatého řezu či intuice. Aby byl celý Škomam ještě zábavnější, probíhal po celou dobu Škomam cup, ve kterém se soutěžilo ve dvou – až  čtyřčlenných týmech složených ze studentů dané školy. Úkolem bylo odpovědět na 12 otázek a bylo možno za správnou odpověď získat až dva body. Úkoly se samozřejmě týkaly témat, která byla prezentována v jednotlivých přednáškách. Oběma naším týmům se dařilo a konečný výsledek vypadá následovně:
-       tým 28: Tomáš Dulava, Alexandr Jankov, Radan Vincenec (všichni SPA) – dělené  7. až 8. místo (16 bodů)
-       tým 29: Ondřej Strakoš, Jan Volný (oba 4. A) – 6. místo (17 bodů)
Domnívám se, že šesté a dělené sedmé až osmé místo je úspěch, a to i přesto, že "bedna" už byla nad naše síly. Pouze Matiční gymnázium a Wichterlovo gymnázium mělo v první desítce alespoň dva týmy (naše škola dva, Wichterlovo gymnázium tři), což se jistě cení, především v kontextu toho, že naše škola klade důraz na kvalitní všeobecné vzdělání, nikoliv na matematickou specializaci. Celkem se Škomam cupu zúčastnilo přibližně 40 týmů.
Prezentace jednotlivých přednášek, výsledky Škomam cupu, případně fotky najdete na webových stránkách http://skomam.vsb.cz/.
Nezbývá, než říct, že celý program Škomamu byl pro nás určitě přínosem a někteří (tedy ti mladší) se již mohou těšit na příští ročník.

Ondřej Strakoš, 4. A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top