telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

VÝZVA K ABSOLVENTŮM A PŘÍZNIVCŮM MATIČNÍHO GYMNÁZIA

„Nemohla zůstat Tlapákova ulice, nechť je Tlapákovo nároží“

 

Vážení absolventi, rodiče a všichni příznivci Matičního gymnázia, za několik měsíců si slavnostně, ale i radostně připomeneme 120. výročí založení našeho gymnázia, nejstarší  české střední školy v Ostravě.

Jednou z největších osobností meziválečného období v dějinách Matičního gymnázia byl profesor a pak i ředitel gymnázia Rudolf Tlapák, který byl velmi aktivní v nejrůznějších sférách kulturního a politického života První Československé republiky. O významu osobnosti Rudolfa Tlapáka svědčí skutečnost, že po něm byla po osvobození Ostravy pojmenována ulice, na které stojí budova našeho gymnázia. Po změně politických poměrů na přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacátého století byla Tlapákova ulice přejmenována na ulici Dr. Šmerala a také z názvu naší školy byl odstraněn přívlastek „Matiční“. Byť mnohé generace absolventů nostalgicky vzpomínají na „Šmeralku“, jsme vděční profesorovi Zdeňku Holušovi, kterému se jako řediteli školy podařilo obnovit název Matiční gymnázium.

Současné vedení gymnázia se rozhodlo k obdobnému kroku, připomenout osobnost Rudolfa Tlapáka unikátní pamětní deskou, která překlene roh budovy a zavede název „Tlapákovo nároží“. Po nelehkém, ale nakonec úspěšném schvalovacím řízení zůstává problém najít finanční  zdroje  na realizaci jedinečného uměleckého díla. Jako služebně nejstarší profesor Matičního gymnázia jsem počátečním vkladem 5000.-Kč vytvořila „Fond na realizaci pamětní desky  „TLAPÁKOVO NÁROŽÍ“.  Fond je veden u konta Přátelé MGO pod číslem účtu 2701171573/2010.

.

Tradice je jedním z pevných pilířů, na kterých stojí dnešní Matiční gymnázium. Pamětní deska TLAPÁKOVO NÁROŽÍ ji bude připomínat současným studentům, absolventům, ale i budoucím generacím.

Pamětní deska vzniká s finanční podporou Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostrava.

Mgr. Miroslava Pavlínková

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top