telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Letos proběhl v Mogilevu v Bělorusku již  8. ročník mezinárodní matematické soutěže The Open Mathematical Olympiad of the Belarusian-Russian University.

Jedná se o soutěž pro studenty vysokých škol bez věkového omezení, tj. včetně studentů v postgraduálním studiu, kteří ještě nedosáhli titulu Ph.D. Mezi 46 účastníky z 21 univerzit ze sedmi zemí (Bělorusko, Česká republika, Irán, Polsko, Rusko, Tádžikistán, Uzbekistán) byl prvním a jediným českým zástupcem v celé historii soutěže žák Matičního gymnázia Alexandr Jankov!
Alex byl mezi soutěžícími jediný středoškolák, ostatní soutěžící byli v průměru o šest až sedm let starší. To činí z jeho umístění na 27. místě bezesporu fenomenální úspěch. Navíc se mu podařil pěkný kousek, když vyřešil nejtěžší 30. úlohu, což se podařilo už jen dvěma dalším soutěžícím.
Pravidla soutěže jsou přitom velmi tvrdá: během pěti hodin mají účastníci za úkol vyřešit třicet obtížných příkladů z různých oblastí matematiky. Zadání, které je v angličtině, přikládáme k článku. (Druhým možným jazykem soutěže je ruština.) Body jsou jen za správný výsledek. Když má tedy soutěžící nápad, jak úlohu vyřešit a správně celý postup, ale udělá nějakou malou chybu a má špatný výsledek, nedostane ani bod. Na tom Saša hodně tratil – nedostal žádný bod za několik příkladů, které měl velmi nadějně rozpracované.
Samotný Alex ke své účasti v soutěži uvedl: „Velkou překážkou pro mě byla skutečnost, že se počítaly jen finální výsledky. Objevila se tam řada příkladů, které jsem postupově byl schopen vyřešit, nicméně jsem se dopustil početních chyb a závěrečný výsledek jsem měl velmi často chybný. Se svým umístěním spokojen nejsem, nicméně si velmi cením zkušenosti, které se mi na soutěži dostalo. Více jsem si uvědomil své nedostatky v matematice, na kterých je třeba zapracovat, a také už vím, jak soutěž vypadá, jakou při jejím řešení zvolit lepší strategii a jakých chyb se vyvarovat. Celkově svůj zážitek hodnotím pozitivně, na soutěži se mi velmi líbilo a samostatný výlet do Běloruska pro mě byl působivým dobrodružstvím. Rovněž jsem potkal řadu zajímavých lidí s podobnými zájmy, dozvěděl se řadu dalších užitečných věcí o soutěžení a získal cenné kontakty. Velmi rád bych si příští rok svou účast zopakoval, zkušenost v tomto ročníku je pro mě zároveň velkou motivací se zlepšit a pokusit se příště o lepší výsledek.“
Závěrem dodejme, že Alexova účast na soutěži byla možná díky spolupráci naší školy s Katedrou matematiky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, která Alexe na soutěž nominovala. Velké poděkování patří zejména doc. Šustkovi, který se Alexovi věnuje dlouhodobě. A samozřejmě děkujeme hlavně samotnému Alexovi za vzornou reprezentaci naší školy a do budoucna mu přejeme mnoho dalších úspěchů!

Mgr. Zdeněk Maník

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top