telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Slavnostní vernisáž ve vestibulu!

Může být dějepis zajímavý? Ano, může! Přesvědčili se o tom studenti primy A, kteří pátrali v rodinných archivech. Objevili tam zajímavé příběhy a osudy.

 

Někteří žáci popisovali fotografii ze svého dětství, někteří ze života svých prarodičů, či dokonce praprababiček a prapradědečků. Dozvěděli se mnoho poutavých informací o historii svých příbuzných. Díla našich žáků byla tak povedená, že jsme si je nenechali jen pro sebe, ale uspořádali jsme vernisáž a výstavu. Vše, včetně pozvánek, moderování, přípravy občerstvení a fotografií,  v režii studentů. S příběhy fotografií se tak mohli seznámit i ostatní žáci školy. Na slavnostní vernisáž jsme pozvali i vedení školy.

V současné době jsme konfrontováni s převážně optickými vjemy ve vztahu k okolí. S realitou ve zkratkovité či obrazové formě se setkáváme v reklamě, zpravodajství či ve filmu. Tento trend se odráží také ve výuce dějepisu. K základním smyslům výuky dějepisu spočívá propojení přítomnosti a minulosti. Práce s fotografií jako historickým pramenem tak podporuje tuto myšlenku. Žáci dostali příležitost podívat se na minulost z jiného pohledu, z pohledu orientovaného na současnost.

Napadlo nás však myšlenku dále rozvést a rozhodli jsme se se studenty zapojit se do akce Truhla. Projekt vznikl ve spolupráci statutárního města Ostrava a Kulturního centra Cooltour, a to v rámci projektu Ostrava 750. Práce studentů jsme uložili do již zmíněné truhly. Ta bude otevřena k příležitosti 800. výročí města Ostravy, tedy za 50 let. Fotografie a vzpomínky tak předáme další generaci.

Julie Janková

Studentská reportáž

Dne 13. října 2017 proběhla ve vestibulu slavnostní vernisáž výstavy Moje historie - Příběh fotografie. Žáci primy A dostali v hodinách dějepisu za úkol najít doma fotografie (čím starší, tím lepší) a zjistit, proč a kdy byla fotografie vyfocena a další informace. Pak všechny informace sepsali a rozhodli se, že je vystaví ve vestibulu. Každá správná výstava musí mít vernisáž. Na výstavě se také nacházela fotografie, vyfocená před 108 lety, fotografie z 2. světové války a mnoho dalších.

Jedna studentka na začátku vernisáže zahrála na klavír píseň Hallelujah od Leonarda Cohena. Nechybělo ani občerstvení, které sice trošku rušilo, ale chutnalo výborně. Zaujali jsme i starší studenty.

Celá akce získala pozitivní zpětnou vazbu a ohlas. Ve vestibulu byla vidět ještě týden po vernisáži.

Jakub Kaša, reportér primy A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top