telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Naše žákyně Patricie Štefková postoupila do NÁRODNÍHO KOLA ČESKÉ LINGVISTICKÉ OLYMPIÁDY!! Jde se o vynikající výsledek a skvělou reprezentaci Matičního gymnázia.

Školního kola se zúčastnilo více než 1800 soutěžících z celé České republiky, regionálního kola, do kterého postoupila kromě Patricie Štefkové i naše žákyně Nikola Macháčová, pak 173 a do národního kola, jež se uskuteční 7. dubna 2018 v Praze, postupuje 50 nejlepších.

Česká lingvistická olympiáda (ČLO) je každoroční soutěž v řešení lingvisticky orientovaných úloh pro studenty středních škol. Pro úspěšné vyřešení úloh je potřeba pochopit, jak fungují nejrůznější jazykové jevy ve více či méně exotických jazycích. V úlohách se tak můžete setkat s angličtinou, arabštinou, čínštinou, ale i starou chetitštinou či jazyky, které dnes používá už jen hrstka mluvčích.

 

V rámci lingvistiky se úlohy ČLO týkají různých subdisciplín, včetně komputační a formální lingvistiky, fonetiky a fonologie. Obecně pak svým zaměřením ČLO spojuje různé prvky lingvistiky, informatiky a matematiky, zajímavá je tedy pro studenty se zájmem o řadu rozdílných oborů.

ČLO je vyhlašována Filozofickou a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze a dále je spoluvyhlašována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy jako soutěž kategorie B.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top