telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 26. října 2018 se na Matičním gymnáziu konala recitační soutěž studentů této školy.

Zástupci z jednotlivých tříd byli pečlivě vybráni kantory českého jazyka. Všichni se společně sešli se před čtvrtou vyučovací hodinou v hojném počtu (25 vystupujících) v učebně 2. A. Úvodní motivační řeč pronesl v příjemné a kreativní atmosféře organizátor setkání Mgr. Rostislav Gromnica, Ph.D. Následovala předem připravená vystoupení jednotlivých studentů, jejichž spektrum bylo vskutku široké – od primánů až po letošní oktávany.
V průběhu soutěže zazněly nejrůznější básně českých, ale i cizích autorů (např. Jiří Wolker, Edgar Allan Poe), mezi dnešními studenty jsou však stále oblíbené například i Karla Jaromíra Erbena. Opomenout nesmíme ani povedená vystoupení s úryvky z prózy v případě Jana Šmída nebo Katky Václavíkové. Dvoučlenná komise, složená z erudovaných pedagogů a milovníků poezie Dr. Gromnici, Mgr. Musálkové si s radostí vyslechla smyslům lahodící poezii.
Litý boj o umístění na stupních vítězů a zisk hodnotných cen z vybraných perel české i zahraniční poezie tentokrát nerozhodovaly tolik zkušenosti, soutěž přinesla milá překvapení. V kategorii nižšího gymnázia se vítězem stal Matyáš Walder z tercie A, který všechny zaujal dramatickým ztvárněním básně Umírající (Jiří Wolker). Druhé místo získala žačka sekundy B Ema Chramostová. O příjemné překvapení se do třetice postarala reprezentantka nejmladší – z primy A – Nela Starková, která si do soutěže vybrala humorem oplývající báseň Na hrady Miloše Kratochvíla.
Ani v rámci kategorie vyššího gymnázia se nejednalo v žádném případě o jednoznačnou záležitost. Po vystoupení jednotlivých studentů si porota vyžádala přestávku pro zhodnocení předvedených vystoupení. Čas vymezený soutěži byl dávno vyčerpán, úkol to byl tedy nesnadný a nevděčný. Vybrat z řady fantastických výkonů tři nejlepší. Zamyšlením zkrabatělá čela zkušených kantorů orosil pot, následovala řada škrtů, argumentů a protiargumentů, ale nakonec došlo ke shodě.
Po nervy drásající pauze se všichni účastníci recitační soutěže zúčastnili slavnostního vyhlašování vítězů. První místo hereckým výkonem a krásným přednesem získal letošní nováček – student Jan Šmíd ze sexty B. Svým neotřelým přednesem a originálním přístupem strhl nejen přitakávající publikum, ale především porotu.
Druhé místo připadlo Kristýně Drmelové z kvinty B, která svým přednesem básně Upír od Ch. Baudelaira představovala takřka dokonalé sladění s textem. Náboj, tón, tempo, stylizace a sex-appeal – to vše a mnohé další vytvořilo zvláštní tíživou dekadentní atmosféru.
Zato třetí pozice byla z úplně jiného soudku. Adam Jalůvka svým civilním pojetím básně Hoří (V. Redl) všechny posluchače pobavil a rozesmál.
Ceny byly předány, vítězové byli dojetím pohnuti a my se již těšíme na další nezapomenutelný zážitek s našimi studenty ve společnosti krásné poezie.

Mgr. Rostislav Gromnica,Ph.D.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top