telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve dnech 19. 11. – 23. 11. 2018 MGO navštívila delegace z naší nové partnerské školy Licea Katoliků z Tartu.

 

Skupina sedmnácti studentů v doprovodu dvou pedagogů přijela, aby započala novou tradici výměnných studijních pobytů, vzájemného poznávání studentů, rozdílných kultur a jazyků. Komunikačním jazykem projektu je angličtina. Estonští studenti bydleli v českých rodinách, a tak mohli nejen ochutnat českou kuchyni, ale také poznat běžný život obyvatel jiné členské země EU.
Program estonské návštěvy byl rozmanitý. Především se estonští studenti zúčastnili našeho Týdne vědy, kde jim byla nabídnuta široká škála přednášek a workshopů. Zkusili si například zajímavé chemické a fyzikální pokusy na workshopu s názvem Kabaret vědy. Velmi poutavým bylo pro ně také mikroskopování v rámci biologických přednášek. Program Týdne vědy pro estonské studenty zakončila úchvatná lumishow zaměřená na chemické pokusy se světelnými efekty. Zahraniční studenti i jejich doprovod byli odbornou úrovní přednášek a jejich koncepcí nadšeni. Srovnání úrovně přírodovědného a technického vzdělávání v různých zemích EU je primárním cílem nového projektu Matičního gymnázia Ostrava. Stále pro naše žáky hledáme metodologickou, obsahovou i odbornou inspiraci, ale současně nabízíme své zkušenosti těm, kteří mají o kvalitní přírodovědné a technické vzdělávání zájem.
Naše škola rovněž nabídla estonským návštěvníkům velmi zajímavé mimoškolní aktivity. Ve středu 21. 11. 2018 odjeli naši přátelé z Estonska společně se svými českými hostiteli do Prahy, kde pro ně byla například připravena prohlídka nově zrekonstruovaného Národního muzea. Dále zhlédli Pražský hrad, Karlův most a Staroměstské náměstí. Mohli tak ocenit krásu naší stověžaté metropole.
Estonští studenti se také prošli po Ostravě, aby objevili zajímavá místa hostitelského města. Velmi je zaujal pohled z radniční věže, pří němž mohli pozorovat velkou rozlohu města a různé pamětihodnosti.
Pobyt estonských studentů byl zakončen návštěvou technického muzea U6, které je svým interaktivním přístupem doslova uchvátilo. V pátek 23. 11. 2018 ráno estonská delegace odcestovala vlakem na letiště. Na nádraží se s nimi přišli rozloučit téměř všichni členové hostitelských rodin.
Věříme, že tato první návštěva z krásné pobaltské země předznamenala začátek dlouhé vzájemně obohacující tradice výměnných pobytů mezi studenty obou škol.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top