telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve dnech 23. 5.–1. 6. se 50 studentů Matičního gymnázia za doprovodu pěti pedagogů zúčastnilo studijně vzdělávacího pobytu ve Skotsku.

Aby byl pobyt ve Skotsku a čas na seznámení se s touto krásnou zemí, její historií a kulturou co nejdelší, neztráceli jsme čas průjezdem Anglií a zvolili jsme cestu trajektem IJmuiden–Newcastle. Více než šestnáctihodinová plavba s ubytováním ve čtyřlůžkových kajutách byla příjemná a moře klidné. Před naloděním jsme ještě zvládli prohlídku historického centra holandského Naardenu a především návštěvu tamějšího Muzea Jana Amose Komenského.

Po důkladné prohlídce a rozhovoru s anglickými celníky jsme mohli pokračovat v naší cestě autobusem a těšit se pohledem na malebnou krajinu zvanou Border Country. V této oblasti jsme navštívili opatství Melrose Abbey, kde se dle pověsti nachází srdce Roberta Bruce, a pak jsme se zastavili u Abbotsford House, domova Waltera Scotta. Odpoledne jsme zamířili dál na sever do Inverness, hlavního města Skotské vysočiny, kde jsme strávili dvě noci v hostelu.

Během procházky Inverness jsme navštívili Kiltmaker Visitor Centre, kde jsme se dozvěděli více o historii a současnosti tartanu a kiltu. Čekala nás také projížďka po jezeře Loch Ness, legendární Nessie jsme však živou neviděli. Náhradou nám byla zajímavá expozice včetně 3D projekce v místním Loch Ness Centre. Zastavili jsme se také u hradů Urquhart Castle a Eilean Donan Castle.

Mimořádným zážitkem pro všechny byl drsný ostrov Skye se sídlem klanu Mac Leodů – Dunvegan Castle a plavba lodičkami ve vichru a dešti ke kolonii tuleňů.

Poslední noc před odjezdem ze Skotské vysočiny jsme strávili pod nejvyšší horou Britských ostrovů, Ben Nevis. Po průjezdu malebným Glencoe a procházce u jezera Loch Lomond jsme se vypravili do Edinburghu, hlavního města Skotska, jehož prohlídku jsme zahájili návštěvou Edinburgh Castle a vycházkou na Calton Hill s nádherným výhledem na město a okolí.

Centrem starého Edinburghu je Royal Mile (Královská míle), jež spojuje Edinburgh Castle a Palace of Holyroodhouse. Zde se studenti dozvěděli, kdo inspiroval R. L. Stevensona k napsání románu Dr Jekyll and Mr Hyde, zaposlouchali se do zpěvu sboru v St Giles Cathedral, navštívili architektonicky pozoruhodnou budovu nového skotského parlamentu a muzeum slavných skotských spisovatelů. Velmi zajímavá byla rovněž návštěva královské jachty Britannia v přístavu Leith.

Zavítali jsme také do dalšího královského města Stirling, k památníku Williama Wallace a do univerzitního města St Andrews, sídla nejstarší univerzity ve Skotsku. Při této příležitosti jsem si řekli více o systému vzdělávání ve Skotsku. Nemohli jsme také opomenout to, co všichni se Skotskem spojují. Exkurze do palírny whisky se však musela obejít bez ochutnávky.

Studenti získali mnoho poznatků z mnoha oblastí zeměpisu, historie, literatury, ale také biologie, fyziky a chemie. Krátce nahlédli do života obyčejných skotských rodin, ve kterých byli ubytování tři noci. Samozřejmě si procvičili mluvenou angličtinu, byť se skotským přízvukem.

Pobyt zanechal ve všech účastnících zájezdu nezapomenutelné zážitky a získané poznatky studenti využijí v dalším studiu a životě.

Mgr. Michaela Trnová, Mgr. Renata Vysloužilová, Mgr. Irena Klečková

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top