telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Velmi zajímavým zpestřením nedávného týdne jazyků byla přednáška Mgr. Adama Hlaváče o Ukrajině a Arménii, která se konala ve středu 26. 2. 2014. Obě tyto pozoruhodné země Mgr. Hlaváč osobně navštívil a podělil se s posluchači o mnoho netradičních a výjimečných zážitků.  V neposlední řadě zdůraznil zásadní roli ruštiny pro všechny, kteří by chtěli někdy navštívit tyto státy potažmo kteroukoliv ze zemí bývalého Sovětského svazu.  Znalost azbuky je pro cesty na východ nezbytná!

Po úvodních základních informacích o Ukrajině resp. Podkarpatské Rusi a zejména o ukrajinské verzi azbuky měli posluchači možnost vyslechnout si poutavé vyprávění zahrnující dramatické překračování slovensko-ukrajinské hranice střežené naoko nekompromisními avšak snadno uplatitelnými celníky, jízdu po ukrajinských děravých silnicích, nedobrovolnou návštěvu ukrajinské nemocnice, výstup na nejvyšší ukrajinskou horu Hoverlu, návštěvu hrobu Nikoly Šuhaje a muzea Ivana Olbrachta a mnoho dalšího.

Druhá část přednášky byla věnována Arménii, zemi s velmi rozporuplnou minulostí, která dodnes nenašla společnou řeč se svými nejbližšími sousedy, Tureckem a Ázerbajdžánem. Vždyť i symbol Arménie a dominanta hlavního města Jerevanu, biblická hora Ararat, leží na Tureckém území, přičemž hranice je pro běžné občany uzavřena. Špatné vztahy s Tureckem mají kořeny v genocidě Arménů na začátku 20. století, kterou Turci neuznali a kterou připomíná monumentální památník na okraji Jerevanu. I ten mohli posluchači zhlédnout na fotografiích.

Vzhledem k tomu, že přednáška se konala v rámci týdne jazyků, neopomněl Mgr. Hlaváč zmínit také arménštinu a zejména arménské písmo, na které jsou Arméni patřičně hrdí a je mu dokonce věnováno velké muzeum přímo v Jerevanu. Znalost arménského písma není při návštěvě Arménie nezbytná (důležité nápisy jsou uvedeny i latinkou či azbukou), ale v odlehlejších oblastech tomu tak být nemusí a turista by měl být připraven kupř. i na řešení otázky zda se vydat směrem na Բյուրական nebo na Ագարակ. Posluchači měli dále možnost prohlédnout si fotografie z výstupu na nejvyšší arménskou horu Aragac, z návštěvy několika typických arménských asketických kostelů a viděli též arménské „moře“ – krásné jezero Sevan.

Čas vyhrazený pro přednášku byl bohužel dosti krátký, Mgr. Hlaváč však ochotně přislíbil pokračování přednášky o Arménii případně o dalších zajímavých místech, která navštívil. Studenti se již velmi těší!

Hlavní silniční tah A teď babo raď Jezero Kari, v pozadí v oparu Ararat

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top