telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 20. 6. 2014 se polovina žáků tříd PA a SB zúčastnila projektových hodin k posílení čtenářské gramotnosti. Studenti měli program, který pokrýval dohromady 7 vyučovacích hodin, tedy jeden celý školní den.

Věnovali ho jednak návštěvě dětského oddělení v Knihovně města Ostravy, kdy byl na programu tzv. čtenářský maratón s aktivitami podporujícími lepší porozumění textu. Skupina PA pracovala s knihou Ivy Procházkové Pět minut před večeří, skupina SB s knihou Arnošta Goldflama Standa a dům hrůzy. Velmi příjemné prostředí nám v knihovně – dětském oddělení – vytvořila paní Kozlová, která pro nás uvedenou knihu nachystala a pomáhala při její prezentaci. Pomohla také s dokumentací akce – nafotila pro nás několik fotografií ze čtenářského maratónu.

Ve zbývajícím čase se obě skupiny věnovaly aktivitám v rámci hodin ve škole, kdy si např. v SB žáci navzájem představili svou nejoblíbenější knihu (mezi nimi byl např. i Stařec a moře od E. Hemingwaye, některé díly ze série o Harrym Potterovi, Šifra mistra Leonarda a další). V této části si žáci také připomněli, jak např. citovat knihu, co to jsou bibliografické údaje a výpisky nebo citát. Při obou doposud zmíněných částech svého programu žáci nahlas četli – v případě čtení v knihovně si předávali text, v případě představování své knihy museli vybrat zajímavou ukázku pro kolektiv svých spolužáků.

Třetí část programu byla v SB věnována knize Dušana Taragela Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče. Studenti měli připraveny k práci do dvojic pracovní listy, navíc dostali v závěru hodiny i tabulky ke slovní zásobě, již si aktivně rozšiřovali. Dále si v této části žáci připomněli, co to je popis, co charakteristika, nakreslili tzv. dětské strašidlo, doplnili závěr příběhu o Frantíkovi, který dělal všechno naopak.

Trochu už se projevovala únava – vždyť blížící se prázdniny a druhá odpolední hodina už byly skoro tady – ale nakonec se všichni zúčastnili i hodnocení akce (to proběhlo v písemné podobě). Z něj vyplynulo, že největší popularitu si získalo hlasité čtení knihy Standa a dům hrůzy a dále představování knih, kdy některé žáky příjemně překvapilo, že těch, kdo rádi čtou, je mezi nimi víc.

Celá akce podpořila vztah žáků nižších ročníků osmiletého gymnázia ke knize a také schopnost porozumět čtenému textu.

Fotografie z akce Fotografie z akce Fotografie z akce

Fotografie z akce Fotografie z akce

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top