telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Školní rok 2014/2015 – ve znamení nejvyšší kvality, v duchu maximální profesionality a vstřícnosti

Prázdniny a dovolené byly i letos prožitkově opět o něco kratší než ty minulé. Měřeno optikou dospívání a dospělosti jsou ta nekonečná léta dětství již minulostí, ale věřím, přátelé MGO, že prostoru pro odpočinek a plánování budoucna bylo dostatek.

 

V novém školním roce 2014/2015 MGO zúročí maximální nasazení v oblasti tvorby a následného zapojení do široké škály odborných projektových aktivit. Kreativní přístup v oblasti podpory přírodovědných, technických oborů a s ním spojené nové impulzy pro výuku a využití matematiky přináší své ovoce. Během letních měsíců mohlo MGO investovat cca 800 000,- Kč do modernizace tříd (po nové laboratoři chemie, učebně fyziky, nově otevřeného klubu matematiky, učebny výtvarné výchovy atd. byla nyní komplexně zrekonstruována laboratoř biologie), do nákupu pomůcek pro výuku a doplnění fondu moderních a v řadě případů již vysokoškolských typů učebnic, a to je jen prvá část „materiálního přínosu“ našeho zapojení do projektů OPVK. Všechny třídy MGO jsou od tohoto školního roku vybaveny moderní multimediální technikou (nová instalace v 15 třídách). Ve výuce, ale i v zájmových kroužcích budou nově využívány nejmodernější přístroje a technologie – počínaje špičkovou 3D tiskárnou (projekt Poznej tajemství vědy) a konče například kvadroptérou s GPS a digitální video a foto technikou či speciální německou online technologií, která umožňuje pozorovat hnízdění divoce žijících ptačích druhů uvnitř hnízda v rámci interního biologického projektu žáků MGO – Biologie v přímém přenosu (projekt Zlepši si techniku).

Jistě chápete, že při takovém rozsahu, finančním objemu a v kontextu odborného potenciálu naší školy nejsem schopen vyjmenovat vše, co nově ve školním roce 2014/2015 obohatí výuku a vzdělávání na MGO. Věřím, že pro nás, přátele MGO, je rozhodující opětovný kvalitativní posun výchovně vzdělávacího procesu jako celku.

Základem všeho i nadále zůstává kvalitní pedagogický sbor. Také v novém školním roce budou na MGO působit pedagogové, u kterých jsem z valné většiny přesvědčen, že v podmínkách, které pro ně vedení Matičního gymnázia vytváří, budou pracovat s plným nasazením a zodpovědností. Je pak na samotném žákovi, jak dokáže „našeho profesionálního servisu“ využít a jakou pozici si na startovní čáře svého života, své budoucnosti, vydobude.

Jsme připraveni také ve školním roce 2014/2015 patřit k těm nejlepším vzdělávacím institucím nejen v regionu, ale také v rámci celé České republiky (viz výsledky státních maturit školní rok 2013/2014).

Ale máme ještě vyšší cíle. Proto téměř symbolicky zahajujeme nový školní rok již 1. září zapojením do mezinárodního projektu Edison a na naší škole tak opět přivítáme studenty téměř ze všech kontinentů. Jejich přednášky a mnohá neformální setkání jsou obohacením nejen jazykového studia, ale i celé řady dalších předmětů.

Spolupráce MGO s řadou VŠ a vědeckých či výzkumných institucí v rámci projektů otevírá našim žákům dveře do světa odborných a mnohdy ryze vědeckých aktivit, a to nejen v rovině teoretických přednášek, ale tentokrát navštíví i řadu vybraných odborných a výzkumných pracovišť,  konkrétních biologických lokalit či průmyslových podniků. Počet studijních výjezdů a pobytů je pro školní rok 2014/2015 zcela výjimečný a jsem tomu osobně velmi rád. Propojení kvalitní teoretické výuky s praktickým pohledem do zákulisí oborů vědy, výzkumu a techniky je konkrétním krokem MGO k podpoře přírodovědného a technického vzdělávání. V našem pojetí tento přístup doplňujeme i o poznání praktického využití aplikované matematiky a fyziky v reálném světě 21. století.

Mimořádný úspěch u státních maturit v anglickém jazyce pak jen podtrhuje skutečnou všestrannost, flexibilitu a kvalitu vzdělávání na MGO.

Co tedy popřát na samotném počátku školního roku 2014/2015?

V kontextu výše řečeného vám všem, přátelé MGO, možná překvapivě budu přát především zdraví, klid a studijní či pracovní pohodu. Pokud se k tomu přidá i ono příslovečné osobní lidské štěstí, pak jistě společně opět dosáhneme vynikajících studijních výsledků.

Ladislav Vasevič

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top