telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mezinárodní matematický kongres v jihokorejském Soulu měl co nabídnout i středoškolským studentům a učitelům

V druhé polovině srpna se v jihokorejském Soulu konal Mezinárodní kongres matematiků (The International Congress of Mathematicians, zkráceně ICM), největší matematická konference na světě konaná jednou za čtyři roky, často připodobňovaná k matematickým olympijským hrám. Předchozí kongres proběhl v roce 2010 v indickém Hajdarábádu, příští se uskuteční v r. 2018 v brazilském Riu de Janeiru.

 

Na letošní kongres zavítalo přes 5000 účastníků ze 122 zemí světa. Matiční gymnázium mělo jako jediná střední škola v České republice na kongresu také své zastoupení, Mgr. Adam Hlaváč přispěl v geometrické sekci svou přenáškou o plochách konstantního astigmatismu.

Tradičním a širokou veřejností očekávaným zpestřením každého Mezinárodního kongresu matematiků je udělování Fieldsových medailí, které představují nejprestižnější v současné době udělované ocenění za matematiku, často připodobňované k Nobelově ceně. Získat ji mohou dva až čtyři matematici mladší čtyřiceti let. Letos byli oceněni prof. Manjul Bhargava, prof. Artur Avila, prof. Martin Hairer a poprvé v historii také žena, prof. Maryam Mirzakhani. Medaile během slavnostní ceremonie předávala prezidentka Korejské republiky, paní Pak Kun-hje (박근혜).

Kromě Fieldsových medailí byla udělena také další významná ocenění. Cenu Rolfa Nevanlinny za matematiku a informatiku obdržel prof. Subhash Khot, Gaussovu cenu za aplikovanou matematiku prof. Stanley Osher a medaili Shiing-Shen Cherna za vynikající celoživotní dílo v oblasti matematiky získal prof. Phillip Griffiths.

Bohatý vědecký program a udělování cen za vědecký přínos však zdaleka nebylo vše, co kongres nabízel. Nechyběly interaktivní expozice pro veřejnost, 3D modely křivek a ploch, umělecká díla inspirovaná matematickými objekty, místnosti věnované historii matematiky, výuce a popularizaci matematiky a mnoho dalšího.

V závěru konference byla udělena "Leelavati Award", cena udělovaná taktéž jednou za čtyři roky, a to za mimořádný přínos v oblasti popularizace matematiky.

Přednáška jejího čerstvého majitele, argentinského profesora Adriána Paenzy, byla zpřístupněna široké veřejnosti, přednesena krásnou angličtinou a končila zaslouženým a bouřlivým aplausem.

Prof. Paenza s velkým nadšením prezentoval matematiku jako úžasnou a dobrodružnou hru a vyslovil znepokojení nad současným stavem, kdy je matematika chápána jako těžká věda dostupná pouze hrstce nadšenců. Apeloval proto zejména na učitele, aby v dětech lásku k matematice intenzivně budovali, s dětmi diskutovali, neopomíjeli jejich zvídavé dotazy, nebáli se přiznat nevědomost či chybu a v neposlední řadě aby propojovali matematické poznatky s běžným životem. Myšlenky prof. Paenzy zcela jistě padly na úrodnou půdu - vždyť velkou část z více než tisíce posluchačů tvořili středoškolští studenti a pedagogové, kteří měli po přednášce jedinečnou možnost s prof. Paenzou krátce diskutovat.

Celou přednášku prof. Paenzy je možno zhlédnout na http://www.youtube.com/watch?v=Te4iO6jkuG0 a bude také v nejbližší době promítnuta a diskutována se studenty Matičního gymnázia v rámci matematicko-fyzikálního kroužku.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top