telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

PŘED 25 LETY NAŠI STUDENTI NEMOHLI …

PŘED 25 LETY NAŠI STUDENTI MUSELI …

 

Nemohli se podle vlastního výběru učit cizí jazyky. Všem byla jako první cizí jazyk vnucena ruština a volba druhého cizího jazyka byla značně omezena. Konečné rozhodnutí náleželo vedení školy. Španělština se neučila vůbec, francouzština jen ve dvou malých skupinkách.

 

Nemohli cestovat mimo tzv. sovětský blok. Účast na Svátku hudby v Provence, zájezd do Paříže, partnerské výměny studentů s italským gymnáziem – před pětadvaceti lety absolutně vyloučeno. Cesty do zahraničí byly zcela ojedinělé. Na našem gymnáziu se několik vybraných studentů dostalo do tehdejší NDR (východní Německo) na družební gymnázium v Drážďanech.

Nemohli svobodně vyjádřit svůj názor. Zvláště školní prostředí, které má mladým lidem pomáhat utvářet životní postoje a názory, podléhalo silné ideologizaci. Naše škola měla pověst gymnázia, kde se „urputně“ drželo oslovení „pane profesore“, „paní profesorko“, jenže studenti museli dávat velký pozor, koho tak mohou oslovit a koho ne, ve které hodině mohou diskutovat a ve které jen bezmyšlenkovitě papouškovat ideologické nesmysly.

Nemohli si bez omezení vybrat vysokou školu pro další studium. Na každého maturanta musel třídní profesor vypracovat osobní posudek podle oficiálního formuláře, který především sledoval prorežimní angažovanost nebo naopak „politickou nekorektnost“ rodičů a rodinných příslušníků. Na základě osobního posudku pak maturant dostal nebo nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole. I ti, kteří doporučení dostali, mohli poslat přihlášku jen na jedinou fakultu, takže zvláště pro hochy byl neúspěch u přijímacího řízení fatální, znamenal totiž nástup na povinnou vojenskou službu.

ET CETERA.

Museli se učit scestné teorie marxisticko-leninské ideologie, která byla náplní povinné občanské výchovy a byla násilně implantována do dějepisu i dalších především společenskovědních předmětů.

Museli se připravovat na „hrozící napadení“ naší země tzv. západními imperialisty. V hodinách branné přípravy se hoši i dívky učili střílet, házet granátem, používat chemickou masku …

Museli omezit své teoretické vzdělávání a přiblížit se výrobní sféře zavedením povinného předmětu ZVOP (Základy výroby a odborné přípravy).

Museli povinně absolvovat silně ideologicky zaměřené akce u příležitosti výročí VŘSR, 25. února, sjezdů KSČ, účastnit se s mávátky a transparenty prvomájového průvodu.

ET CETERA, ET CETERA.

Mgr. Miroslava Pavlínková

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top