telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vážení rodiče,

dne 31. května 2022 od 16.30 do 18:00 hod. proběhne informační odpoledne pro rodiče žáků MGO formou individuálních konzultací s vyučujícími na půdě Matičního gymnázia Ostrava (kabinety jednotlivých vyučujících).

 Orientační plán s umístěním všech kabinetů a tříd naleznete ve vestibulu Matičního gymnázia (S případnými dotazy se obracejte na službu konajícího pana školníka).

Přehled všech pedagogických pracovníků s jejich fotografiemi je umístěn v mezipatře vedle sborovny Matičního gymnázia.

Na setkání s vámi se těší pedagogický sbor MGO.

V Ostravě dne 26. května 2022

Mgr. Ladislav Vasevič

ředitel MGO

Vyjádřit  vztah ke své alma mater lze různým způsobem. Matiční gymnázium mělo vždy své příznivce, pokrokové a moderně smýšlející mecenáše, kteří znali cenu vzdělání. Vždyť u těchto osobností jsou i počátky samotného vzniku gymnázia – vzpomeňme Matici českou.
Dne 19. května 2022 byl studentům předán soubor moderních robotických učebních pomůcek, které zásadně pomohou doplnit výuku předmětu Informatika o tolik nutnou část praktických činností a programátorských aktivit.
Zapsaný spolek Přátelé MGO  a vedení Matičního gymnázia Ostrava takto, s jejich souhlasem, děkuje panu MUDr. Karlu Fouskovi a JUDr. Martinu Lištvánovi za sponzorský dar ve výši jednoho sta tisíc korun.

 

 

Zajímavý chovatelský úspěch byl zaznamenám ve školním akváriu MGO (cca 600 l), které imituje biotop tropické řeky Amazonky. V minulých letech se podařilo dosáhnout úspěšného výtěru chovatelsky velmi náročného druhu amazonských rybek  Terčovec hnědý - Symphysodon aequifasciatus axelrodi (byl u nás chován v různých barevných variantách). Nyní je chovatelská pozornost věnována další neméně atraktivní rybě Amazonky, která je ovšem daleko známější a téměř legendární –  Skalára amazonská - Pterophyllum scalare. Přestože je běžně chována v akváriích, její odchov již zcela běžný není. Naši studenti nyní měli jedinečnou příležitost sledovat v rámci projektu Biologie v přímém přenosu tření, kladení jiker a odchov plůdku přímo na vlastní oči. Pár se choval vzorově. Připravil vybraný prostor pro kladení jiker, okamžitě také začal své teritorium bránit, dokázal správnou péčí zajistit vylíhnutí prakticky všech nakladených jiker a také starost o vylíhnutý plůdek byla příkladná. Studenti tak na vlastní oči mohli pozorovat, jak chovný pár „uklízí“ zatoulané malé rybky (velikost špendlíkové hlavičky) do své tlamky a odveze je zpět na místo vykulení, tedy do bezpečí rodného listu. To se však nebude dařit dlouho. V akváriu je početné hejno neonek červených a pavích oček (další zástupci tohoto biotopu) a s velkou pravděpodobností v okamžiku, kdy se plůdek po několika dalších dnech definitivně rozplave po celém akváriu a rodiče je již nebudou schopni chránit v tak v dravém prostředí akvária, jich bude většina sežrána jinými dospělými rybami, tak je tomu ostatně i v přírodě (nepřežívá ani 10 % vykulených rybek). Pro cílený odchov je nutno mít vždy pouze jeden pár v izolovaném akváriu. To ale není cílem našich badatelských aktivit.

Dne 5. 4. 2022 se od 16.30 do 18.00 hodin koná informační odpoledne pro rodiče -projednání prospěchu a chování žáků  s jednotlivými vyučujícími v kabinetech.

Ředitel Matičního gymnázia Mgr. Ladislav Vasevič rodičům a veřejnosti opět nabízí rezervaci termínu pro osobní jednání v rámci informačního odpoledne. Prostřednictvím sekretariátu MGO, telefonní číslo 596116239, si dohodněte přesný čas osobní schůzky – od 16.30 do 19.00 hod.

Vzhledem k tomu, že žáci prim a jejich zákonní zástupci budou v termínu od 11. 4. 2022 do 15. 4. 2022 volit druhý cizí studijní jazyk, doporučujeme rodičům a žákům využít konzultační odpoledne k informačním pohovorům s vedoucími předmětových komisí nabízených jazyků.  Své dotazy spojené s výběrem druhého cizího jazyka můžete klást také jednotlivým vyučujícím (viz www.mgo.cz, sekce Kontakty, vedoucí předmětových komisí, pedagogický sbor).

Informace pro všechny zájemce o tuto zajímavou a moderní formu ověření úrovně své přípravy na přijímací zkoušky ve školním roce 2021/2022 naleznete v sekci Pro uchazeče / Přijímačky nanečisto.
ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top