telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Volba pro zákonné zástupce nezletilých žáků a zletilé žáky 

Dne 14. 11. 2023 proběhla volba členů školské rady za pedagogické pracovníky MGO do Školské rady MGO pro funkční období 2023 – 2026. Volby proběhly zcela v souladu se Zásadami zřizování školních rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem v platném znění č. j. 15/782 ze dne 27. 4. 2009, č. j. 102/7829 ze dne 7. 6. 2016, doplňkem č. 4 ze dne 9. 8. 2021 č. j. 23/1518 a zákonem č. 561/2004 s následujícím výsledkem: celkem se elektronické volby zúčastnilo 67 oprávněných voličů. Počet platných volebních hlasů je 67.

Volební účast: 11,24  % všech oprávněných voličů.

Do Školské rady MGO byl zvolen / zvolena: MUDr. Kateřina Kovářová – 21 hlasů

                                                                         MUDr. Marian Starý – 19 hlasů

V souladu se Zásadami zřizování školních rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem v platném znění jsou volby a jejich výsledky platné.

V Ostravě dne 15. 11. 2023                           Volební komise: Mgr. Miroslava Pavlínková

                                                                                                   Mgr. Jana Trčková

                                                                                                   Mgr. Vanda Szturcová

Dne 14. 11. 2023 proběhla volba členů školské rady za pedagogické pracovníky MGO do Školské rady MGO pro funkční období 2023 – 2026. Volby proběhly zcela v souladu se Zásadami zřizování školních rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem v platném znění č. j. 15/782 ze dne 27. 4. 2009, č. j. 102/7829 ze dne 7. 6. 2016, doplňkem č. 4 ze dne 9. 8. 2021 č. j. 23/1518 a zákonem č. 561/2004 s následujícím výsledkem: celkem hlasovací lístky odevzdalo 26 oprávněných voličů. Počet platných odevzdaných volebních lístků je 26.

Volební účast:  60,4 % všech oprávněných voličů.

Do Školské rady MGO byl zvolen RNDr. T. Adamus, Ph. D. - 23 hlasů, Mgr. D. Tkadlecová - 22 hlasů.

V souladu se Zásadami zřizování školních rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem v platném znění jsou volby a jejich výsledky platné.

V Ostravě dne 15. 11. 2023                           Volební komise: Mgr. Miroslava Pavlínková

                                                                                                   Mgr. Jana Trčková

                                                                                                   Mgr. Vanda Szturcová

Ve čtvrtek 9. 11. 2023 se vybrání žáci z 1. A a SPTA, společně s paní profesorkou Macečkovou, zúčastnili workshopu „Polština, jak ji znáte i neznáte“. 

Tato akce se konala v rámci festivalu „Polské dny v Ostravě“, který před jedenácti lety vznikl na MGO.  

Co to jsou „Polské dny v Ostravě“? 

Polské dny mají v Ostravě tradici již od roku 2008, kdy se konal první ročník a akce se profilovala jako filmový, hudební a literární festival s cílem přiblížit ostravské veřejnosti polskou kulturu a zvýšit povědomí o vzájemných česko-polských vazbách ve městě. Nyní organizaci Polských dnů převzalo centrum Pant ve spolupráci s několika dalšími institucemi, např. Ostravskou univerzitou. A právě tam jsme letos zamířili.

V 9 hodin jsme přišli s paní profesorkou do našeho cíle - na katedru slavistiky FF OU, která se nachází v blízkosti našeho gymnázia. Po příchodu na místo na nás už netrpělivě čekali PhDr. Jiří Muryc, PhD. a PhDr. Simona Mizerová, PhD.. Než jsme začali s workshopem, většina z nás využila jejich místní kuchyňku na uvaření kávy nebo čaje. To nám samozřejmě dodalo hodně energie a tím pádem jsme byli připraveni začít s akcí. 

Prezentace, ochutnávka, ale i praktické využití polštiny, to vše jsme mohli zažít během dvouhodinové akce.  

Celý jazykový a překladatelský workshop byl zaměřený na Polsko, tedy na reálie Polska a polštinu, přímo jako jazyk. Dozvěděli jsme spoustu nových informací a to např., že rozsáhlá část Varšavy byla během 2. světové války srovnána se zemí a po skončení války bylo nutné město postavit znovu a obnovit infrastrukturu, anebo, že hranice Polska byly původně jiné. Ale taky jsme měli možnost ochutnat tradiční polskou sladkost  „Krówka“. 

A jako poslední byla praktická část polštiny. Představili jsme si polskou abecedu, výslovnost, čtení, jazykolamy, ale také zrádná slova v překladu např. cz-obchod ® pl-sklep, cz-sklep ® pl-piwnica. To není zdaleka vše. Přednášející si pro nás také připravili zábavné pracovní listy. Společně jsme je pak plnili ve dvojicích, vyplňovali jsme např. „Co znamenají níže uvedená slova po naszymu“ nebo „Česko-polská a polsko-česká homonymie“. Aktivitu jsme si společně zkontrolovali a následně vyhodnotili. Asi všichni považujeme tuto část za nejlepší a hlavně, nejzábavnější.  

Celá tato akce trvala pouze dvě hodiny, takže jsme bohužel nestihli všechny aktivity, které si pro nás připravili. Nakonec se rozhodli, že nám dají „na doma“ písničku  „Kometa“ od Jaromíra Nohavici v polštině, ve které jsme měli doplnit chybějící slova v polštině.  

Úplně poslední věcí, se kterou nás seznámili, je jejich webová stránka www.polski.info , kterou vytvořili s podporou EU. Je to web, kde se můžete naučit polštinu od nulové znalosti až po profesionální. Dalším doporučeným zdrojem je instagramový účet: @polsko_na_taliri. Tento účet založily dvě studentky, které představuji svým fanouškům tradiční, ale i moderní polskou kuchyni. Určitě doporučuji se na tyto odkazy podívat. 

Na závěr jsme poděkovali a jako malý dar jsme dostali plátěnou tašku Ostravské univerzity. Při závěrečném odchodu z budovy nás paní profesorka ještě upozornila na krásnou knihovnu a studovnu „Jacquese Rupnika“, slavného francouzského politologa a historika. Knihovna obsahuje téměř dva tisíce dokumentů (knih a časopisů) z oblastí politiky orientované na střední a východní Evropu, světové politiky, mezinárodních vztahů, vnitropolitického vývoje, historie a dalších příbuzných oborů.  

Nakonec ještě přikládám poznatky od mých spolužáků: „Doktoři měli skvělou a plynulou polštinu“, „Krowky byly lahodné“, „Nejvíce se mi líbila praktická část, kde jsme si mohli vyzkoušet jazykolamy“, „Zjistil jsem hodně zajímavostí o Polsku - např. že hranice byly původně jinde“, „Konferenční sál měl krásný prostor“, „Dobré a levné občerstvení“, „Pevné plátěné tašky zdarma“. 

Za všechny zúčastněné na akci bychom chtěli poděkovat paní profesorce Macečkové za umožnění zúčastnit se této akce a přednášejícím za úžasně strávené dvě hodiny.  

Ačkoliv se Polsko neřadí mezi cestovatelsky nejoblíbenější státy, za ty dvě hodiny nás přesvědčili, že je to krásná země, která má krásnou přírodu, jedinečnou kulturu, famózní gastronomii a mnoho dalšího.“ 

Jan Havlásek, 1. A 

Matiční gymnázium reprezentoval tým ve složení:
Jakub Blabla, Ondřej Číž, Dominik Kalouda, Jonáš Michálek a Ondřej Nečas (všichni z OKTB)
Fyzikální Náboj je mezinárodní soutěž v rychlostním řešení fyzikálních úloh. Vítězem se stává tým, který jich za dvě hodiny vyřeší co nejvíce.  Fyzikální úlohy pokrývají široký záběr fyziky, přičemž náročnost úloh se postupně zvyšuje.  Soutěžící musí při řešení úloh prokázat i jistou dávku vynalézavosti, protože náplň soutěže nespočívá v pouhém dosazení fyzikálních veličin do vztahu a jejich výpočtu.
Soutěž se koná mezinárodně od roku 2015. To dává soutěžícím týmům z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Španělska unikátní příležitost porovnat si svoje schopnosti a vědomosti se svými vrstevníky z různých zemí. 
Výsledky soutěže:
Celkový počet týmů: 163
Umístění našeho týmu: 88. místo mezinárodně, 30. místo v rámci ČR
Blahopřejeme!

Text a foto: Věra Kerlínová

 

Hlavním cílem školního poradenského pracoviště (ŠPP) je spolupodílet se na vytváření pozitivního klimatu ve škole, poskytovat poradenské a konzultační služby a pomoc žákům, rodičům, zákonným zástupcům, pedagogům a ostatním pracovníkům školy.
Školní psycholog se zaměřuje na individuální péči o žáky (konzultace, diagnostika, terapie, poradenství), ve spolupráci s výchovným poradcem a metodikem prevence na práci s třídními kolektivy, na prevenci rizikových forem chování, poskytuje krizovou intervenci, individuální konzultace pro rodiče, zákonné zástupce, konzultace pro pedagogy, včetně metodické podpory třídních učitelů.
Cílem školní primární prevence je předcházet nezdravým projevům jednotlivců i třídních kolektivů ve škole během vyučovacího procesu, případně okamžitě řešit jejich výskyt.
Výchovné poradenství zajišťuje inkluzi žáků s různými formami poruch učení a dalšími speciálními vzdělávacími potřebami. Organizuje adaptační kurzy pro nově nastupující ročníky a ve spolupráci se školní psycholožkou a školní preventistkou poskytuje celoroční poradenský servis.

Konzultační hodiny školní psycholožky, školní metodičky prevence a výchovné poradkyně

Školní rok 2023/24 

Školní psycholožka:

PhDr. Pavla Štalmachová

Úterý    13.00 – 16.00

Čtvrtek  13.00 – 16.00

 

Školní metodička prevence:

Mgr. Miroslava Pavlínková

Středa  14.55 – 15.45

 

Výchovná poradkyně:

Mgr. Jana Trčková 

Úterý  14.00 – 15.00

Čtvrtek 14.00 – 15.00

Po dohodě a v urgentních případech bez časového omezení.

 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top