telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 8. 2. 2024 navštívilo 14 studentů naší školy koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, který se konal v sále Vesmír. Představení neslo název Setkáváme se, a to proto, že jsme měli možnost setkat se skrze skladby se spoustou zajímavých osob. Programem nás prováděla paní Markéta Matulová a dirigent Maroš Potokár. Jako zahajovací skladba znělo dílo od Antonína Dvořáka Valčíky op. 54. Po zahájení jsme se měli možnost setkat s toreadorem, skrze skladbu Georgese Bizeta (Les Toreadors). Druhé setkání nebylo zdaleka tak příjemné, protože jsme měli tu čest se starým bručounem od Julia Fučíka (Starý bručoun). Další skladby, které jsme mohli slyšet, napsali skladatelé Jules Massenet (Meditace z opery Thais), Joseph Haydn (Symfonie č. 45), při této jsme mohli sledovat vzpouru filharmonie, všichni hráči se zvedali a postupně odcházeli, až zůstal dirigent dočista sám. Naštěstí se ale všichni vrátili a my si poslechli skladbu Labuť (Camille Saint-Saëns). Další z vystoupení bylo ale opravdu šokující, protože měl premiéru na vystoupení Janáčkovy filharmonie „nový nástroj“, a to psací stroj, na který nám skvěle zahráli skladbu od Leroye Andersona (Typewriter – sólo pro psací stroj). Setkali jsme se ještě v průběhu koncertu s kmotrem od Nino Roty (Kmotr) a dále jsme sledovali sólo dvou přátel, kteří se setkali po velmi dlouhém čase od Leonarda Bernsteina (West side story). Celý koncert byl zakončen v mexickém stylu skladbou Huapango, kterou napsal José Pablo Moncayo. Koncert byl opravdovým zážitkem a tímto článkem bych chtěla poděkovat paní profesorce Švrčkové za organizaci a vám čtenářům vřele doporučit, abyste na koncert Janáčkovy filharmonie zavítali také.
Anna Kološová, 2. A

Osmého února, těsně před druhou hodinou odpolední, přeplněná zimní zahrada Domova seniorů Slunečnice v Ostravě – Porubě, kam naše děvčata pravidelně docházejí v rámci projektu „Hodinový vnuk“. Téměř sedmdesát klientů tohoto zařízení netrpělivě očekávalo hudební a pěvecké vystoupení gymnazistů v čele s herečkou Národního divadla moravskoslezského Kamilou Janovičovou, dívčí hlasy přišel posílit bratr jedné ze studentek.
Bylo skutečně dojemné pozorovat, jak diváci zapomněli na svůj věk, bolesti, handicapy a přidávali se ke zpěvákům. A pokud jim chyběla slova, alespoň si pobrukovali nebo se pohupovali do rytmu. Mladí zpěváci totiž úmyslně vybrali písničky staršího data, které senioři mohli znát.
Opět jeden příklad krásných mezilidských vztahů.
Děkujeme, děvčata.

Ve středu 13.12. 2023 hudební část třídy 2.A spolu s několika dalšími studenty z jiných ročníků a paní profesorkou Švrčkovou navštívila domov pro seniory na Kamenci. Spolu jsme se rozhodli těmto lidem zazpívat náš vánoční repertoár, který jsme pilně od září cvičili.
Hned po příchodu do domova nás přivítala velice milá paní a ukázala nám místnost, kde jsme se mohli rozezpívat. Byly tam pro nás nachystané také džbánky s výbornou šťávou.
V 10 hodin začal koncert. Přišlo se na nás podívat hodně babiček i dědečků. Moc jsme si zpívání užili. Měli jsme také bohatý doprovod hudebních nástrojů, kytaru, ukulele, flétny a housle.
Obecenstvu se naše vystoupení moc líbilo, někteří byli dojatí až k slzám, zvláště při písničce Kometa. Na konci našeho vystoupení jsme zazpívali tři vánoční koledy, to se k nám přidávali i posluchači.
Po vystoupení nás čekal úžasný potlesk a dáreček v podobě ručně vyráběných keramických ozdůbek.
Jsem opravdu moc ráda za tuto možnost a doufám, že si tento zážitek budu moct někdy zopakovat.
Adéla Pauková, 2.A

Děkujeme všem studentům a učitelům, kteří se zapojili do říjnové sbírky pro Potravinovou banku. Velké uznání patří studentskému senátu MGO, zvláště předsedkyni Karin Poláškové, za výbornou organizaci. Vaše úsilí a ochota pomáhat těm, kteří to potřebují, jsou pro naši školu nesmírně důležité a ceníme si toho.
Své poděkování poslala také paní Sabina Keprdová, ředitelka Potravinové banky v Ostravě, z.s.
„Dovolte mi, abych touto cestou poděkovala studentům Matičního gymnázia za zapojení se do Krajské sbírky potravinové pomoci, která se každoročně koná při příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby. Velice si vážíme toho, že nejste lhostejní k lidem v těžkých životních situacích různého druhu a že i díky Vaší pomoci můžeme realizovat poslání potravinové banky - pomáhat s odstraňováním chudoby a hladu, pomáhat lidem v nouzi, ale také podporovat solidaritu ve společnosti. Výtěžek potravinové sbírky ve Vaší organizaci bude předán přímo lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci, kdy předání bude prostřednictvím charitativní organizace, která je řádným členem Potravinové banky v Ostravě, z.s..
Rádi bychom Vám spolu s poděkováním za potraviny předali také certifikát, který Vám zasíláme v příloze tohoto dopisu. Vážíme si Vaší angažovanosti a vstřícnosti a budeme se těšit na případnou další spolupráci.“

Podkategorie

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top