telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rok v Lotrinsku - projekt Moravskoslezského kraje pro středoškoláky

V rámci dlouholetého partnerství mezi Moravskoslezským krajem a regionem Lotrinsko mají studenti kvart a 1. a 2. ročníků  možnost strávit rok ve Francii. Odezvy studentů, kteří se projektu zúčastnili dokazují, že pro ně roční studium v zahraničí bylo velkým přínosem.

Dokonale se naučili jazyk, poznali francouzskou kulturu a nové přátele.

Bližší informace zájemcům poskytnou Mgr. Miroslava Pavlínková a Mgr. Lucie Dančíková.

Žurnalista 2014 / 2015

 

Po loňském úspěšném roce se naše aktivity opět rozrostly o pravidelné společné mimoškolní setkávání. V neformálním prostředí se stmeluje kolektiv zájmového kroužku a zároveň se plánuje zaměření školního časopisu eMko. Všichni účastníci tak mají možnost participace na jeho bezprostředním utváření.

Po půlroce existování, ústavičného zkoušení a koncertování kapela LUNARECHOES, jejíž frontman, Vladislav Uskov, je absolventem našeho gymnázia, konečně vydává své debutové album Ibis, a učiní tak v pátek 13. června 2014 v ostravském klubu Marley na Černé louce.

V posledním týdnu letošního školního roku zhlédli studenti Matičního gymnázia představení divadelního souboru Tajfun na motivy klasického díla české literatury – Povídek malostranských od Jana Nerudy. Představení se pro Matiční gymnázium odehrálo celkem 4krát v prostorách divadelní scény Aréna, a to ve dnech 25. a 26. 6. 2014. Recenze se věnuje druhému představení dne 25. 6. 2014.

Rozhodně nešlo o doslovné převzetí materiálu nabízeného klasikem, ale o zajímavé přepracování 4 spíše méně známých povídek z Nerudovy práce – identifikovat je nebylo vždy jednoduché. Jednotlivé motivy povídek Psáno o letošních Dušičkách, Jak to přišlo, že  …, Týden v tichém domě a U tří lilií se totiž velmi zajímavým způsobem proplétají a diváka neustále nutí přemýšlet, ve kterém místě se právě nachází a jak rozumět tomu, co se před ním odvíjí. Navíc autoři využívají jen částí zmíněných povídek.  To ale hovořím o pocitech diváka, který Nerudovo dílo opravdu dosti důkladně přečetl.

Nadace Člověk v tísni vyhlásila v pondělí 2. června 2014 výsledky nominací na cenu Gratias Tibi, udělovanou za mimořádnou občanskou aktivitu, občanský postoj či počin mladých lidí pozitivně ovlivňující život v komunitě či celé společnosti. Helping hand for Guimaras (Učím se být člověkem, učíme se být lidmi) hlavní ocenění sice nezískal, ale z celkem 140 nominovaných projektů se dostal až do nejužšího finálového výběru.  Slavnostního večera se zúčastnili hlavní organizátoři tohoto humanitárního projektu Matičního gymnázia Mikki Pospěchová z oktávy B, Eva Chobotová a Ondřej Komínek ze septimy B. Ve velkém sále kina Lucerna v Praze předali laureátům jednotlivých věkových kategorií ceny takové osobnosti jako sestra Jana Zajíce paní Marta Janasová, předobraz jedné z postav Rychlých Šípů pan Jindřich Hojer, spisovatel pan Jiří Stránský, socioložka paní Jiřina Šiklová, psycholožka paní Dana Němcová a ředitel společnosti Člověk v tísni pan Šimon Pánek. Z úst pořadatelů několikrát zazněla slova velkých díků za to, že se mladí lidé dokážou nadchnout pro správnou věc, být aktivní, vidět problémy a hledat či najít jejich řešení.

Foto z akce Foto z akce

Foto z akce Foto z akce

Foto z akce

Podkategorie

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top