telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ano, i tentokrát na prknech Divadla Petra Bezruče padla otrávením postava Vávry z notoricky známého díla Maryša. O tom, co k tomuto činu hlavní hrdinku vedlo, se přišli členové Divadelního klubu MGO na vlastní kůži tento pondělní večer sami přesvědčit. Ne, že by to nevěděli, avšak letmý výklad oproti reálnému prožitku, navíc zvýrazněnému komorní atmosférou divadla vedl nejenom k lepšímu pochopení díla, ale navíc uvědomění si jeho nadčasovosti a přesahu i do dnešního světa.
Jelikož je u Bezručů, právě dle prostředí divadla i repertoáru, patrné cílení na mladší věkovou kategorii, tak i tato klasika bratrů Mrštíků byla v režii Janky Ryšánek Schmiedtové zpracována naprosto stravitelnou a modernější formou. Prvky jako dobové kostýmy a hanácké nářečí však byly zachovány a společně s dramatickou hudbou podtrhovaly výkony herců. Ať už utrápenost představitelky Maryši, Pavly Gajdošíkové, která za tuto roli obdržela dokonce cenu divadelní kritiky v kategorii nejlepší ženský herecký výkon roku 2018 a nominaci na cenu Thálie, krutost v hlase Dušana Urbana ztvárňujícího Vávru nebo třísky létající ze židle při agresivních úderech Norberta Lichého v roli Lízala, vše působilo s minimalistickými rekvizitami jako vyvážený celek.
Po úspěšném začátku s West Side Story a Maryšou již Divadelní klub plánuje řadu dalších představení jako kupříkladu Revizor v Divadle Antonína Dvořáka či Transky, body, vteřiny opět v Divadle Petra Bezruče a Vy se také můžete kdykoliv stát jeho součástí.
recenze studentky Adriany Přívarové, septima A

V září proběhne již jedenácté zasedání Českého modelu amerického kongresu, které se koná v Plzni pod záštitou Ministerstva zahraničí ČR a Velvyslanectví USA. Tentokrát i za účasti studentů MGO: Ondřej Číž, Dominik Kalouda a František Malý uspěli v registraci se svými motivačními dopisy a byli vybráni, aby se ujali funkcí amerických senátorů a poslanců. Do pětidenního jednání o široké paletě témat ale kromě ostatních zákonodárců zasáhnou i novináři přítomní na každém kroku a lobbisté prosazující cíle neziskových organizací, velkých firem a odborových organizací. Naši studenti se nyní připravují na jednotlivé body jednání zahrnující americkou energetiku, vesmírnou těžbu nebo autorská práva a věří, že blížící se zasedání naplní jejich očekávání.

František Malý, SXB

První živá dějepisná školní akce po korona-pauze nás vytáhla od počítačů rovnou na běžecký okruh v Komenského sadech. Zde se totiž ve dnech 20. až 23. května uskutečnil benefiční Běh pro Paměť národa. Letošní ročník jak běžecky, tak finančně podpořili studenti kvarty A a kvarty B, kteří přijali výzvu a postavili se na start, aby na symbolickém okuhu 1 km podpořili organizaci zabývající se uchováváním vzpomínek pamětníků 20.století. A právě příspěvky ve formě startovného pomohou pokrýt náklady na natáčení videí. Za kvartu B ve čtvrtek odpoledně s lehkostí, úsměvem a za podpory svých kamarádů běželi Agáta Krstovská a Štěpán Piatkovský, za kterými s velkou časovou ztrátou, ale živa doběhla i Jana Bittová. Páteční odpoledne zase patřilo 4 běžcům z kvarty A a to jmenovitě Filipovi Zvalenému,  Lukáši Balcarovi, Jakubu Kašovi a Šimonu Vavrečkovi.Tento tým trhal běžecké rekordy podpořen velkou skupinou fanoušků i jejich psích miláčků. Naší poslední reprezentantkou školy byla paní profesorka Ivana Fuxová, která jako zkušená běžkyně přijala dokonce výzvu 5 km trati. Jsem velmi ráda, že jsme se letos zapojili, že akce vyšla navzdory stále trvajícím omezením i nejistému počasí, a že jsme aspoň málem přispěli projektu, který má veliký smysl a my ho můžeme využívat ve výuce dějepisu. Děkuji studentům a příští rok zase! 

Jana Bittová 

 

 

Letos poprvé byla našim studentům nabídnuta účast v literární a výtvarné soutěži Památníku Terezín, která se tematicky vztahuje k období druhé světové války a holocaustu a jejíž cílem je rozvíjet jak znalosti historické, tak také kreativitu a humanistické postoje. Vyhlášené téma pro letošní ročník bylo velmi aktuální "Když je třeba pomoci..." Do soutěže v sekci literární  přispěla velmi silným příběhem pod názvem "Anna" studentka kvarty B Julie Mikulová. Už po přečtení její práce jsem musela smeknout, s jakou historickou přesností, literární lehkostí a hlavně empatií Julie vystihla dobu Protektorátu, jeho začátek, postupující změny i závěr, který zasadila přímo do tábora Terezín (viz příloha).Práce Julie Mikulové zaujala porotu natolik, že ve své kategorii obdržela mimořádnou cenu Dr. Erika Poláka, bývalého vězně židovského ghetta a významného historka Památníku Terezín. 7. září se Julie zúčastní slavnostního předání ocenění přímo v Památníku Terezín. 

Milá Julie, srdečně blahopřejeme k úžasnému úspěchu a děkujeme za skvělou reprezentaci školy. 

Jana Bittová 

 

Timeless and Other Stories je sbírka anglických příběhů vhodná pro čtenáře různých věkových kategorií i úrovní angličtiny (A2+ - C1). Studenti sami psali, ilustrovali, dělali grafiku, promo, stálo nás to spousty času, občas i nějaký ten pot a slzy, výsledek teď můžete posoudit sami.

 

 

Objednávka paperbacku:

Chcete-li si knihu objednat v papírové podobě, napište prosím email na  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Kniha je nevýdělečným počinem skupiny studentů, nabízíme ji zdarma, uvítáme však dobrovolný příspěvek Unii studentů a přátel školy, na jejíž náklady výtisk vznikl.

Vyzvednout si ji můžete přímo na Matičním gymnáziu, na Dr. Šmerala 2565/25 v Ostravě,v pracovním týdnu v dopoledních hodinách, případně po dohodě.

Podkategorie

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top