telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Letošní ročník Matematické olympiády v kategorii Z9 (pro žáky kvart) byl pro Matiční gymnázium velmi úspěšný. Školního kola se zúčastnil pouze jeden žák – Radan Vincenec z třídy kvarta A. Postoupil do okresního kola, kde se umístil jako úspěšný řešitel na 7. místě a tím si zajistil postup do kola nejvyššího – krajského –, které se uskutečnilo na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. Po skončení soutěže odcházel Radan s celkem dobrým pocitem a věřil, že by se mohl umístit „na bedně“. A to se mu taky splnilo! Pohledem do výsledkové listiny snadno zjistíte, že se náš olympionik umístil na 1. až 6. místě a tudíž se o pomyslnou bednu dělí s dalšími žáky z Wichterlova gymnázia a Gymnázia Komenského v Havířově. Všichni měli maximální počet bodů ze všech čtyř úloh.

Radanovi gratulujeme a doufáme, že i v dalších letech bude vzorně reprezentovat Matiční gymnázium nejen v matematických soutěžích.

Jedno je jisté – o kvalitní matematiky není na Matičním gymnáziu nouze! Však počkejme na výsledky okresních kol MO kategorií Z6–Z8.

Výsledky krajského kola (jcmf.vsb.cz)

Dne 7. dubna byly na Krajském úřadě v Ostravě vyhlášeny výsledky soutěže z dějin 20. století, kterou již počvtrté pořádal Svaz českých bojovníků za svobodu pod záštitou Moravskoslezského kraje. Soutěž se skládala ze dvou částí. Školní kolo proběhlo již v únoru formou faktografického testu, kterého se zúčastnilo 20 studentů našeho gymnázia. Do druhého kola mohli postoupit už jen dva nejlepší řešitelé, které čekal náročný úkol sepsání eseje na téma xenofobie, rasismus a česká politika. Ve finále nás zastupovali a hodnotnými cenami pro nejlepší účastníky byli odměněni dva naši studenti, Julie Fülepová z 3. A a Jiří Klimov ze septimy B. Studentka Julie Fülepová získala dokonce nejvyšší ocenění. Ukázky nejlepších prací budou zveřejněny v novinách Národní osvobození. Děkujeme Julii a Jiřímu za reprezentaci školy a blahopřejeme k vynikajícímu umístění!

Ve čtvrtek 27. 3. 2014 se ve Středisku volného času na Ostrčilově ulici v Ostravě konalo okresní kolo fyzikální olympiády kategorie E. Naši školu reprezentovali tři žáci ze třídy kvarty A, konkrétně Tomáš Dulava, Alexandr Jankov a Radan Vincenec. Je třeba pochválit, s jakým nasazením se věnovali řešení úloh školního kola a kolik času věnovali přípravě na kolo okresní. Nešlo přitom jen o konzultace s vyučujícím, které probíhaly v příjemném prostředí nově vybudovaného Matematického klubu, ale především o pečlivou domácí přípravu. Jak praví klasik, štěstí přeje připraveným, a platnost tohoto moudra se znovu potvrdila. Všichni tři naši reprezentanti se stali úspěšnými řešiteli okresního kola a dva z nich, kteří se umístili na 2. a 6. místě, postupují do kola krajského. Gratulujeme a držíme palce!

Každoročně se žáci Matičního gymnázia účastní soutěže Matematický klokan. Soutěž probíhá ve čtyřech kategoriích Benjamín, Kadet, Junior, Student. Soutěž není postupová – jen se vytváří statistika úspěšnosti řešitelů v několika úrovních.

Nyní je k dispozici srovnání dvaceti Ostravských středních škol, které vypracovala RNDr. Eva Davidová z Wichterlova gymnázia, a dva žáci Matičního gymnázia se v kategorii Junior umístili na stupních nejvyšších. Na prvním místě se v tomto srovnání umístil Michal Maršálek a druhé místo obsadil Ondřej Chovanec. Oba ze třídy sexta A.

Matiční gymnázium je pyšné, že má tak výborné klokany!

Ilustrační obrázek

2. místo v regionálním kole olympiády ve francouzštině v konkurenci 17 gymnázií v nejvyšší kategorii B2 pro Elišku Kozákovou ze septimy B!

1. místo v kategorii skupin v regionálním kole Concours de la chanson francophone pro skupinu Matičního gymnázia ve složení Kristína Štelbaská, Tereza Honková, Petra Sroková, Veronika Dajčová, Ondřej Calábek, za profesionálního vedení Mgr. Markéty Šňupárkové!

Skvělé vystoupení sólisty Ondřeje Komínka a veselého tria Adély Mazánkové, Veroniky Miencilové a Valentýny Vilišové z kvarty B!

Eliška Kozáková, Kristína Štelbaská a Michaela Tobolová „zvedly hozenou rukavici“ v nejvyšší kategorii „Dictée en français“.

Ale s francouzštinou se můžete i dobře bavit. Z pátku 28. března na sobotu 29. března po celou noc v Minikině, ve čtvrtek 3. dubna v Hudebním bazaru s hudební skupinou „Gars d´en bas“, v pátek 4. dubna na dvou módních přehlídkách luxusních francouzských značek v hotelu „Mercure“ a 9. dubna v restauraci „Au père tranquille“ s francouzskými sýry, vínem a zpěváky a hudebníky z našeho gymnázia!

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top