telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V letošním roce Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě poprvé uspořádala Mediální olympiádu – soutěž zaměřenou na mediální gramotnost a rozpoznávání dezinformací. Přes základní kolo formou online testu se do finále probojoval tým Oxid hořečnatý ve složení František Malý, Dominik Kalouda (SPTB) a Filip Zvalený (SXA).
Samotné finále probíhalo již přímo na půdě vědecké knihovny ve středu 29. března za účasti pěti nejlepších týmů základního kola. První úkol spočíval v práci s textem plným dezinformací, argumentačních faulů, faktických chyb a manipulativních technik. Soutěžící museli v textu jednotlivé problematické pasáže označit a vysvětlit, co na nich není v pořádku. Ve druhé části týmy představily odborné porotě předem připravená krátká videa na nyní velice aktuální téma „Řetězové e-maily“ a obhájily své zpracování proti dotazům jednotlivých expertů z oboru mediální gramotnosti.
Zástupci Matičního gymnázia předvedli stabilní výkon v obou soutěžních úkolech a v celkovém pořadí obsadili 1. místo. Kromě věcných cen se mohou těšit z exkurze do televizního studia ČT, která je čeká v květnu. Vědecká knihovna je z nové soutěže nadšena a už plánuje další ročník. Věříme, že v něm MGO naváže na letošní skvělý výkon.
František Malý, SPTB

V pondělí 27. března se konalo krajské kolo Dějepisné olympiády, v jejíž vyšší kategorii jsme měli dva zkušené zástupce, Vojtěcha Drahotuského ze 4. A  a Františka Malého ze septimy B. K přípravě na krajské kolo bylo nutné prostudovat doporučenou literaturu a výrazně, nad rámec školního učiva, prohloubit znalosti vztahující se k tématu "Rozdělený svět a Československo v něm 1945 - 1992."  A i v letošním roce se naši reprezentanti objevili na předních příčkách. O pouhý jeden bod za bronzovou pozicí, na 4. místě se umístil Vojtěch Drahotuský a na 7. místě František Malý. Oba úspěšní účastníci této olympiády patří (patřili) k letitým oporám dějepisných soutěží. Pro Vojtěcha to byla poslední dějepisná soutěž jakožto již studenta maturitního ročníku. Děkujeme Vojtěchovi za úspěšnou reprezentaci školy ve všech dějepisných soutěžích po celou dobu jeho studia na MGO. U Františka doufáme v jeho další účast v příštím ročníku. Oběma našim skvělým reprezentantům gratulujeme k dosaženému výsledku a přejeme další studijní úspěchy.     

Jana Bittová 

Ve středu 22. 3. 2023 vyslalo naše gymnázium již druhým rokem dvojici Markéty Motanové (2. A) a Ondřeje Mazáka (2. A), tentokrát v doprovodu Mgr. Naděždy Novákové, na Gypri Scrabble Tournament, který se již tradičně konal na Masarykově gymnáziu Příbor a kterého se naše gymnázium účastní již řadu let. 
Po úspěšné cestě na místo, při které jsme se stihli i svižně pokochat scenerickými skvosty z autobusového okénka, jsme s potěšením shledali známé tváře spolu s vyhlášeným občerstvením, jež, radostně můžeme potvrdit, stále drží laťku vysoko. Následně však již nastal čas vytasit zbraně (písmenka) a začít střílet (tvořit slova). Přestřelka byla tento rok, potažmo jako i roky předešlé, intenzivní a nemilosrdná. Nicméně ani v husté mlze konkurence jsme se neztratili a v kategorii škol jsme se po všech třech hrách probojovali až na čtvrté místo z celkového počtu 12 škol.
Akce skončila v brzkých odpoledních hodinách a naše trojice z ní odjížděla spokojená a těšící se na příští „slovní šarvátky“, na které už teď zbrojíme.
Ondřej Mazák

V Hradci Králové se o víkendu 24. – 26. 3. 2023 konal třetí turnaj Debatní ligy. Z našeho debatního klubu se jej zúčastnily oba týmy. Tým Oxid hořečnatý 1 (Filip Hon, Dominik Kalouda a Libor Šneider) si vedl velmi dobře a v turnaji obsadil 6. příčku z 35, čímž se posunul na 17. místo v aktuální tabulce Debatní ligy. Tým Oxid hořečnatý 2 (Daniela Pacltová, Petr Fráňa a Ondřej Klimša) si se soupeři poradil neméně dobře a díky výsledkům z předchozích turnajů se tak kvalifikoval do finálového turnaje. Ten se uskuteční za necelý měsíc v Praze. Oběma týmům děkujeme za skvělou reprezentaci školy a Oxidu hořečnatému 2 gratulujeme k úspěchu a přejeme hodně štěstí ve finálovém turnaji.

 

Světový den poezie, který připadá na 21. března, jsme samozřejmě oslavili poezií. Na pouhou recitaci však zapomeňte! Přijali jsme pozvání gymnázia PORG do prvního ročníku soutěže ve Slam Poetry. 
Tento žánr stojí na pomezí poezie a divadla a nejlépe jej vystihují tato slova: 20 minut na sepsání vlastního textu, 1 minuta na samotný projev, žádné rekvizity. 
Této nelehké úlohy se skvěle zhostil náš student kvinty A, prověřený to angličtinář, Tasos Engonidis, který si jako jediný ze soutěžících užil při svém vystoupení i mikrofon. Soutěž proběhla ve dvou kolech; v prvním studenti dostali téma “experiment” a ve druhém kole se čtyři postoupivší finalisté museli vypořádat s tématem “imagination”. Porota hodnotila jejich autorskou poezii nejen po obsahové a jazykové stránce, ale také samotný projev, řeč těla, gestikulaci atd. Taso si v obou kolech poradil moc dobře a skončil na 3. místě!

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top