telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Letos se již podvanácté v Plzni konalo zasedání Českého modelu amerického kongresu (ČMAK). Na této akci pořádané s podporou Velvyslanectví USA v ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR či Karlovy univerzity se setkalo přes 200 studentů z Česka a Slovenska. Za Matiční gymnázium přijímacím řízením spočívajícím v sepsání motivačního dopisu prošlo hned pět účastníků.
Model spočívá v simulaci fungování obou komor Kongresu Spojených států, ve které studenti zastávají role kongresmanů, ministrů federální vlády, novinářů nebo lobbistů prosazujících zájmy odborů, neziskových organizací a velkých korporací. Jednotlivé výbory projednávají širokou škálu témat od nakládání s plasty, přes kryptoměny, až po situaci v Afghánistánu nebo komunikaci s mimozemšťany. Ministři a lobbisté jednání usměrňují nemalými finančními prostředky, které mají k dispozici, a novináři jejich počínání sledují, aby o něm každý den informovali občany. Propracovaný systém modelu umožňuje téměř neomezenou simulaci amerického politického prostředí, kde může být zkorumpovaný poslanec klidně zatčen policií a postaven před soud.
V rámci doprovodného programu s účastníky diskutovali například náměstek ministra zahraničí, tiskový mluvčí americké ambasády nebo rektorka Univerzity Karlovy. Zároveň bylo možné si jako soudce nebo advokát vyzkoušet řízení před americkým nejvyšším soudem, nebo zasednout v generálním štábu ozbrojených složek a na chvíli rozhodovat o jejich dalším postupu.
Matiční gymnázium na ČMAKu reprezentovali ministr práce František Malý, dvojice republikánských senátorů Filip Zvalený a Matyáš Walder a dva lobbisté Ondřej Číž a Jonáš Michálek. Organizátoři v závěru akce všem zástupcům MGO udělili velmi vysoké hodnocení, Ondřej Číž v rámci lobby obdržel titul největšího tuneláře, a Filip Zvalený dokonce vybojoval cenu nejlepšího účastníka ve svém výboru.
Účast na akci pomohla s lepším pochopením americké politiky a jejích mechanismů i s hlubším poznáním problémů, které američtí zákonodárci řeší a které se vlastně od těch našich tolik neliší. Kromě zlepšení řečnických a argumentačních dovedností pak model přináší i řadu nových kamarádů ze všech koutů republiky.
Děkujeme za vzornou reprezentaci školy a doufáme, že na další ročník se MGO vrátí v ještě početnější sestavě.

František Malý (SPTB)

Student septimy B Michael Trna dosáhl velkého úspěchu. V celostátní literární soutěži Skrytá paměť Moravy dosáhl fantastického 3. místa. Jaké bylo pro Michaela finále soutěže? Neváhejte a přečtěte si reportáž...

Satanista v klášteře

Jakožto věrný přívrženec black metalu, jsem nebyl zrovna nadšen, že se musím účastnit akce, která se konala v klášteře. Konkrétně benediktinském klášteře na Rajhradu (skoro v Brně), který obsahuje největší knihovnu na Moravě. Zachovalo se v něm neuvěřitelných 65 tisíc historických svazků.

Mě ovšem více zajímalo finále literární soutěže Skrytá paměť Moravy, ve které jsem se kvalifikoval do finále. Na téma V obraze jsem napsal velmi chladnou, z pohledu mého češtináře pana profesora Gromnici dekadentní, povídku. Ve zkratce: povídka z pohledu vraha, který právě zabil nevinnou oběť a snaží přesvědčit sám sebe, že to je naprosto v pohodě.

Letošního tématu se zúčastnilo neskutečných 236 autorů a o to víc mě překvapilo, že jsem se do finále kvalifikoval zrovna já.

Samotná akce mě velmi překvapila. Harmonogram jsem věděl dopředu, tudíž jsem věděl, že když se umístím do třetího místa, tak mě čeká mučení v podobě přečtení ukázky z díla. Má prognóza, že přijde pět a půl lidí se nevyplnila, a místo toho přišlo přes sto diváků a zaplnili celý sál.

Celé finále spočívalo v tom, že se provedl úvod, ve kterém se představila porota, která hodnotila literární skvosty, vyjmenovali se finalisté, uvedlo se z jaké jsou školy („MGO proud moment“) a následně proběhlo vyhlášení výsledků.

Jelikož nás bylo pět finalistů, tak po prvních dvou čestných uznáních jsem věděl, že mě cena nemine. Trochu zklamání bylo, že mé jméno se ozvalo hned po nich a já si díky tomu odnesl třetí místo. Otázky od vyhlašovatelky a následné čtení jsem radši vymazal z paměti, takže o tom nemůžu podat žádné kloudné informace.

Abych to nějak zakončil, tak uvedu, že jsem klášter nepodpálil, ačkoli o posluchačích black metalu se říká, že nejraději zabíjí koťátka a podpalují náboženské stavby.

Michael Trna, Septima B

Čtyřčlenné družstvo a jeden náhradník nás reprezentovali na mistrovství České republiky čtyřčlenných družstev, které se konalo ve dnech 6.-8.6. v Nových Hradech. Družstvo ve složení Stanislav Oborný, Viktorie Buchtová, Jakub Vaněk, Šimon Kristl a Štěpán Böhm v tvrdé konkurenci pětadvaceti týmů z celé republiky obsadilo krásné sedmé místo. O vyrovnanosti startovního pole vypovídá i to, že po prvním dnu a šesti odehraných kolech byl rozdíl mezi druhým týmem a čtrnáctým pouhého jeden a půl bodu. Zajímavý je i fakt, že náš tým do posledního kola hrál o medaile, protože po předposledním osmém kole byl na čtvrtém místě. Oceňujeme houževnatost našeho týmu a k jejich úspěchu jim gratulujeme. Je důležité, že šachistická tradice na naší škole neustále vzkvétá a že se naši hráči uplatňují i na nejvyšší úrovni.

Tři žáci sexty B se v červnu zúčastnili celostátního finále soutěže EuropaSecura. Po úspěšném absolvování základního kola v podobě online testu i kola krajského spočívajícího v sepsání a obhájení písemné analýzy se do finálového kola probojovala pouze jedna trojice soutěžících za každý kraj. Tým ve složení Jonáš Michálek, František Malý a Ondřej Číž zde vystupoval jako diplomatická delegace Nizozemska v Politickém a bezpečnostním výboru Evropské unie (COPS). Během pětidenního pobytu na vojenské základně Valdek v Brdech řešili, jak se EU postaví k fiktivnímu státu sužovanému řadou problémů.
První část programu se nesla ve znamení diplomatických jednání, ve kterých jsme si ostrými lokty vydobyli své cíle a do finálního dokumentu prosadili vše, co jsme potřebovali. Poté jsme se v řadě přednášek a workshopů připravených vojáky Armády ČR blíže seznámili s prací jednotlivých organizačních složek armády a získali různé praktické znalosti i dovednosti.
Ve druhé části programu jsme se jako oni diplomaté vydali na průzkumnou misi, abychom se přesvědčili o zdejší situaci na vlastním kůži. Během této mise bylo nutné si poradit s podmínkami nestabilního státu, ve kterém se příběh odehrával. Celá "survival" část byla velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky. Náš tým se s ní přesto úspěšně popral a zjistil všechny potřebné informace, které pak použil v dalších jednáních.
Celkově vzato jsme si vyzkoušeli spoustu nových věcí a získali hodně užitečných zkušeností. Vzhledem k náročnosti celého programu jsme si zkusili sáhnout na svá dna a uchovat si chladnou mysl i ve vypjatých a stresových situacích. Na celý program budeme určitě ještě dlouhou dobu vzpomínat.
Ondřej Číž, SXB

Česká streetballová asociace ve spolupráci se skupinou Veolia a magistráty měst Ostrava, Olomouc a Praha připravila na červen sérii tří streetballových turnajů ENERGY STREETBALL 2022 pro školní týmy žáků základních škol (chlapci/dívky 14-15 let) a studentů středních škol (chlapci/dívky 16-19 let).

První turnaj týmů středních škol ve streetballu ,,3na3‘‘ se uskutečnil 14.6. 2022 v Ostravě na venkovní ploše (Trojhalí Karolína). Do turnaje se přihlásilo 43 týmů z Ostravy a okolí. Matiční gymnázium reprezentoval jak tým chlapců nižšího gymnázia ve složení Mikuláš Čank, Ondřej Žila a benjamínek týmu Vojtěch Kundrát, tak tým dívek vyššího gymnázia ve složení Tereza Strýčková, Kateřina Gottwaldová a Anna Hrubá. Náš dívčí tým obsadil krásné 3. místo a získal pro sebe poukazy v hodnotě 4000 Kč. Chlapci si vedli lépe, neprohráli ani jeden zápas a obsadili krásné 1. místo a poukazy v hodnotě 8000 Kč.

Ceny předávali ambasadoři turnaje reprezentant České republiky a nyní působící v Japonsku 217 cm vysoký Ondřej Balvín a bývalá reprezentantka Eva Horáková (nejlepší hráčka Evropy za rok 1996, mistryně a vicemistryně Evropy, juniorská mistryně Evropy, dvojnásobná vítězka Evropské ligy a francouzské ligy za tým Bourges a dvojnásobná semifinalistka americké profesionální soutěže WNBA s družstvem Clevelandu)

Našim žákům děkujeme za vzornou reprezentaci školy a těšíme se na další ročník!!!!

Vedoucí družstev Mgr. Nikolas Manolcis

 

 

 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top