telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve středu 20. 3. 2024 vyslalo naše gymnázium Ondřeje Mazáka (3.A) a Josefa Mrázka (KVIB) na Gypri Scrabble Tournament, který se již tradičně konal na Masarykově gymnáziu v Příboře.
Po milém přivítání se známými tvářemi a malém občerstvení nastal čas na sérii tří her, které měly rozhodnout o vítězích. Jako každý rok se soutěžilo v kategorii jednotlivců a škol, přičemž tento rok byl oceněn i nejlepší tah. 
Turnaje se účastnilo celkem 13 středních škol a gymnázií z Moravskoslezského kraje. Naše delegace si odvezla hned dvě ceny: v kategorii jednotlivců se na krásném třetím místě s celkovým součtem bodů 881 umístil Josef Mrázek (druhé místo mu uniklo o pouhé 2 body) a v kategorii škol jsme obsadili taktéž bronzovou příčku.
První jarní den se v Příboře vydařil.
Ondřej Mazák, 3.A
Gratulujeme k úspěchům a děkujeme za vzornou reprezentaci školy, Ondro a Josefe!

Debatní klub Matičního gymnázia se po úspěšném působení na české i evropské scéně rozhodl zkusit štěstí i na poli velkých diplomatických modelů, a tak se ucházel o účast na NHSMUN. Pod pouto zkratkou se skrývá „National High School Model United Nations“ – největší simulované zasedání OSN pro středoškoláky na světě, navíc pořádané přímo v sídelním městě Organizace spojených národů, tedy v americkém New Yorku.
Modelová jednání OSN se v západních zemích, a zejména v USA, těší ohromné oblibě, ať už v podobě volnočasového kroužku nebo přímo volitelného předmětu. Jednotlivé školy připravují své žáky po vědomostní i dovednostní stránce a často pořádají své vlastní menší simulace. Vše spočívá v tom, že je každému účastníkovi přidělen stát, který bude jako diplomat během jednání o konkrétním tématu zastupovat. Ke splnění této úlohy je potom potřeba mít dostatečný přehled o tématu i zastupované zemi a skvělé vyjednávací schopnosti, aby daný student prosadil mezi ostatními, kteří zastupují zase jiné státy, cíle své země.
Nám se podařilo na konferenci NHSMUN vyslat skupinu osmi studentů, kteří dostali po dvojicích za úkol zastávat zájmy Kypru ve čtyřech orgánech OSN: V UNESCO se vzděláváním dětí ve válečných zónách zabývali František Malý (OKTB) a Filip Hon (SXA). Ve výboru DISEC se na roli sociálních sítí v podněcování konfliktů zaměřili Ondřej Klimša (SPTA) a Libor Šneider (SXA). Ochraně tichomořských žraloků se v rámci Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů věnovali Petr Fráňa (SPTA) a Ondřej Nečas (OKTB). A v UNECE čekalo téma začleňování migrantů do společnosti na Ondřeje Číže a Dominika Kaloudu (oba OKTB).
Do New Yorku jsme se navzdory stávkám leteckého personálu dostali s třídenním předstihem, abychom si mohli město prohlédnout. Počáteční nepřízeň počasí nás neodradila a společně jsme si prošli řadu známých míst, včetně sochy Svobody, Central Parku, Brooklynského mostu, Wall Street nebo Times Square. Podle chuti se také každý mohl vydat do některého z proslulých newyorských muzeí i za bezbřehými nákupními možnostmi největšího města USA.
Před začátkem konference nás velkoryse přijali velvyslanec ČR při OSN Jakub Kulhánek a jeho zástupkyně Lucie Hindlsová. Provedli nás sídlem Organizace spojených národů, ukázali nám jednotlivá místa, kde probíhají jednání, a blíže nás seznámili s tím, jak vypadá práce diplomatů Stálé mise při OSN, která se značně liší od fungování běžných velvyslanectví.
Od 8. do 11. března 2024 už probíhalo v honosných konferenčních prostorech hotelu Hilton samotné simulované zasedání. K zapojeným žákům promluvila řada odborníků z řad diplomatů, úředníků MMF, akademických pracovníků, ale i známých osobností, jako například herec Rainn Wilson. Vzhledem k tomu, že největší české akce čítají kolem 300 účastníků, byla pro nás účast na největším modelu s 3500 studenty středních škol z přibližně 75 zemí světa zcela novým zážitkem. Prosadit se v takovém počtu lidí vyžadovalo mnohem větší úsilí a bylo potřeba najít společnou řeč mezi nespočtem rozdílných názorů. Naštěstí se naše výprava ve stovkách účastníků neztratila a do přijatých rezolucí protlačila pro Kypr klíčové body.
Celou výpravu do New Yorku jsme si všichni užili po turistické i diplomatické stránce, kdy z účasti na konferenci budeme ještě dlouho čerpat zkušenosti i na českých akcích. Získali jsme tak možnost zažít něco zcela nového, co se také už nemusí v našich životech zopakovat.
Chtěli bychom poděkovat pedagožkám A. Pastrňákové a R. Pavelcové, které nás na průkopnické cestě za oceán doprovázely a řešily všechny vzniklé komplikace, a také statutárnímu městu Ostrava za poskytnutí finanční podpory.

František Malý, OKTB

Ve středu 7. 2. se dva vítězové školního kola v anglickém scrabble v kategorii nižšího gymnázia vypravili do Příbora reprezentovat školu v Junior English Scrabble Tournament 2024. A slavili fantastický úspěch.
Tobiáš Skořupa (TA) uchvátil ostatní účastníky i pořadatele svým výjimečným výkonem. Ve dvou kolech ze tří nahrál více než 300 bodů! Touto fantastickou hrou si zasloužil 1. místo v celkovém hodnocení v kategorii žáků nižšího gymnázia (a možná vytvořil i nový turnajový rekord v této kategorii).
Ovšem i Markéta Horáková (TA) nám přinesla radost a úspěch, když se díky své skvělé hře umístila na vynikajícím 3. místě v kategorii žáků nižšího gymnázia.

V kategorii nižších gymnázií nám dvojice vybojovala dokonce 1. místo, což je dobrý důvod k oslavám!
Celkově jsme si odnesli nejen 3 zářivé trofeje, ale také úžasných 5 věcných cen v podobě deskové hry Scrabble. Naši zástupci nás tedy reprezentovali více než úspěšně a za to jim patří velký dík.
Gratulujeme Tobiášovi a Markétě k jejich fantastickým výkonům a těšíme se na další úspěchy, které nám naši talentovaní hráči bezpochyby přinesou!
Mgr. Naděžda Nováková



5. 3. 2024 byla oficiálně pracovní skupina žáků MGO – účastníků konference National High School Model United Nations (NHSMUN) nejprestižnější žákovská konference na světě – přijata na půdě OSN českým velvyslancem při OSN panem Jakubem Kulhánkem.
Je tím v praxi naplňován jeden z konceptů moderního vzdělávání na naší škole:
Studiem  na MGO se připravujeme převzít zodpovědnost za tento svět.

 

Dne 29. 1. 2024 se v Nové radnici města Ostravy pořádala diplomatická simulace Zastupitelstva statutárního města Ostravy pořádaná Parlamentem dětí a mládeže města Ostravy. Akce se zúčastnili žáci školy Ondřej Klimša (SPTA) a Dominik Kalouda (OKTB). Program dne začal zahájením panem primátorem města Ostravy Janem Dohnalem, po kterém následovala diskuse s panem Tomášem Macurou, přednáška o strategickém plánu FajnOva a po obědě ještě došlo na diskusi s paní náměstkyní primátora Andreou Hoffmannovou. Plán poté pokračoval simulovaným jednáním zastupitelstva, kde si na 35 žáků z celé Ostravy mohlo na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být zastupitelem. Na ukončení akce byli vyhlášeni nejlepší řečníci, kdy se Ondřej Klimša umístil na 3. místě, čímž si vysloužil jednodenní stáž u náměstkyně primátora, Dominik Kalouda se umístil na krásném 1. místě, za což dostal možnost jednodenní stáže u samotného primátora.
Ondřej Klimša, SPTA

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top