telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V lednu letošního roku se se uskutečnila historicky první zimní Olympiáda dětí a mládeže, které  se účastnili mladí talentovaní sportovci z celé republiky. Mezi zimní vycházející hvězdy se zařadili hned dva žáci Matičního gymnázia, Jáchym Zonek z tercie A a Kristýna Vlčková z kvarty A. Oba reprezentanti se stali úspěšnými medailisty v tomto hvězdně nabitém klání mladých sportovců. Lyžařsky všestranný Jáchym Zonek vybojoval hned tři cenné medaile a to 2. místo v obřím slalomu, 3. místo ve slalomu a 2. místo v paralelním slalomu. Kristýna Vlčková získala stříbrnou medaili v paralelním slalomu. Přestože od lednových triumfů uběhl již nějaký čas, byli naši mladí reprezentanti dekorováni ještě 27. března, kdy se jim dostalo ocenění za reprezentaci přímo od hejtmana Moravskoslezského kraje. Také Matiční gymnázium se připojuje ke gratulaci a přeje oběma sportovcům mnoho dalších úspěchů!   

Jana Bittová 

 

27. března 2023 se konalo krajské kolo Olympiády ve francouzštině, ve kterém zvítězila s velkým bodovým náskokem nad ostatními soutěžícími Barbora Novotná z Kvarty B.
O dva dny později Barbora potvrdila své znalosti úspěšným složením zkoušky s mezinárodní platností DELF A2.
Blahopřejeme a děkujeme za skvělou reprezentaci Matičního gymnázia.

Ani v letošním roce studentská firma z Matičního Gymnázia v Ostravě nezahálela a úspěšně se zúčastnila veletrhu studentských firem JA EXPO v pražském obchodním centru Harfa.
Letošní firma se jmenuje ŠIŠIGAMI - odvozeno od jména japonského boha lesů. Firma vyrábí dřevěné skládačky tisknuté laserovým řezem. Mezi nejprodávanější produkty patří mechanické kolečko, dinosaurus nebo želvička. Všechny akce, úspěchy, fotky i ceny produktů zveřejňujeme na našich sociálních sítích: Instagramu, Facebooku a Twitteru.
Na JA EXPO jsme se vypravili, abychom prodali co nejvíce produktů, poznali jiné studentské firmy a reprezentovali naši školu. To se nám díky podpoře z vedení školy podařilo – vrátili jsme se rovnou se dvěma úspěchy, a to s 1. místem v kategorii Team spirit a 2. místem v kategorii Nejlepší vystavovatel. Navíc jsme si zajistili postup do superfinále soutěže Studentská firma roku, které se bude konat 11. května, opět v Praze. Za veškerou podporu mnohokrát děkujeme!
Celý veletrh trval od 10:00 do 17:00, takže našim úkolem bylo ráno postavit stánek, následně devět hodin prodávat a účastnit se různých soutěžních kategorií a poté stánek zase sbalit a rychle utíkat na vlak. Díky našemu „týmovému duchu“ a důkladné přípravě jsme celý den zvládli s přehledem, a myslím, že jsme si to všichni moc užili. Vrátili jsme se sice pozdě večer, unavení, ale s úsměvem na tváři, taškami plnými cen a spoustou zážitků.
Celý projekt však ani zdaleka nekončí, nyní jsou před námi ještě tři měsíce, během kterých budeme prodávat naše produkty a účastnit se dalších soutěží. Tak nám držte palce!  


 

 

V sobotu 1. 4. 2023 se uskutečnilo v ostravské ZOO finále Velké ceny zoo na téma Etologie. A tentokrát za opravdu rekordní účasti našich žáků. Do finále I. kategorie totiž postoupily z celkového počtu 126 týmů čtyři naše týmy. První tým SA (z 1. místa), druhý tým SA (z 2. místa), tým PA (ze 4. místa) a tým PB (ze 6. místa). Do finále II. kategorie pak z celkového počtu 122 týmů postoupila tři naše družstva, přičemž tým KVB postupoval do finále také z 1. místa, tým KVA z místa třetího a tým TB z místa čtvrtého. Přestože finálová klání plná opravdu náročných otázek s celkovým pořadím v jednotlivých kategoriích ještě mírně zamíchala, na stupních vítězů naši žáci nakonec nechyběli.
V kategorii I (6. a 7. třída ZŠ) uteklo o jeden bod vítězství týmu PA ve složení Pastyříková Valérie, Skořupová Gabriela, Veselská Soňa, Galiová Linda a Vystrková Nela. Na 3. místě skončil tým SA ve složení Klečková Tereza, Štarhová Alžběta, Papoušková Nela, Žmolíková Johanka a Hrušková Natálie.
V kategorii II (8. a 9. třída) nás pak příjemně překvapil tým KVA ve složení Pavlíčková Tereza, Kolichová Adriana, Jungmannová Natálie, Čapková Karolína a Šiřinová Vendula, kterému také o pouhý bod uteklo 1. místo. Týmu KVB bohužel chyběl jeden člen, což jej posunulo na místo 4., tým TB se umístil na 5. příčce.
Všem žákům děkujeme za vzornou reprezentaci školy a děkujeme také Mgr. Petru Vondráčkovi za kvalitní odbornou přípravu žáků na soutěž.
Mgr. Martina Rašovská, RNDr. Mgr. Tomáš Adamus, Ph.D., Mgr. Petr Rašovský

Foto: Mgr. Martina Rašovská, Mgr. Petr Rašovský

V letošním roce Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě poprvé uspořádala Mediální olympiádu – soutěž zaměřenou na mediální gramotnost a rozpoznávání dezinformací. Přes základní kolo formou online testu se do finále probojoval tým Oxid hořečnatý ve složení František Malý, Dominik Kalouda (SPTB) a Filip Zvalený (SXA).
Samotné finále probíhalo již přímo na půdě vědecké knihovny ve středu 29. března za účasti pěti nejlepších týmů základního kola. První úkol spočíval v práci s textem plným dezinformací, argumentačních faulů, faktických chyb a manipulativních technik. Soutěžící museli v textu jednotlivé problematické pasáže označit a vysvětlit, co na nich není v pořádku. Ve druhé části týmy představily odborné porotě předem připravená krátká videa na nyní velice aktuální téma „Řetězové e-maily“ a obhájily své zpracování proti dotazům jednotlivých expertů z oboru mediální gramotnosti.
Zástupci Matičního gymnázia předvedli stabilní výkon v obou soutěžních úkolech a v celkovém pořadí obsadili 1. místo. Kromě věcných cen se mohou těšit z exkurze do televizního studia ČT, která je čeká v květnu. Vědecká knihovna je z nové soutěže nadšena a už plánuje další ročník. Věříme, že v něm MGO naváže na letošní skvělý výkon.
František Malý, SPTB

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top