telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V rámci týdne jazyků se na naší škole konal workshop se zaměřením na středověk, který si pro nás připravili Mgr. Tomáš Kocourek, Bc. Matěj Medvěd a náš absolvent Marek Vidlička z KHI FF Ostravské univerzity.  
Představili nám středověké odívání, zvláště pak válečné. Popsali z jakých materiálů se tehdejší oblečení vyrábělo. Výklad doplnili o vlastní zkušenosti s výrobou. Žákům pak názorně ukázali, co všechno bylo součástí brnění rytíře a z kolika vrstev se taková výzbroj skládala. Žáci si mohli prohlédnout a vyzkoušet kroužkovou kuklu či helmici nebo si potěžkat válečný meč.
Zároveň v rámci workshopu byly bořeny některé mýty, které se v rámci tohoto období tradují. Názornou ukázkou bylo například prokázáno, že středověký rytíř neměl zásadní problémy s pohybem, vstáváním nebo usednutím na koně a to ani v plné zbroji. K úžasu všech přítomných se dokonce těžkooděnec rozběhl po učebně. Další vyvrácený mýtus se týkal barevnosti ve středověku, tedy  nepravdy o tom, že středověk byl obdobím, kde v oblékání dominovaly jen smutné, depresivní, tedy tmavé barvy. Naopak, na všech dobových ilustracích bylo jasně doloženo, že středověk hýřil barvami, které se nakonec dostaly i na výzbroj rytířů.  
V neposlední řadě pak byly konfrontovány „historické“ filmy se středověkou realitou. 

Zpracoval: Mgr. Rostislav Gromnica, Ph.D. 

Po loňském pilotním ročníku se i v letošní školním roce konala soutěž spočívající v tvorbě vlastních sonetů. Stejně jako loni, tak i letos jsme registrovali velký zájem. Odborná porota přijala přes 30 uměleckých textů. Ač to bylo náročné, tak i z tohoto počtu vykrystalizovaly stupně vítězů.

První místo obsadila Madaléna Skibová ze septimy B.

Druhé místi obsadila Martina Žolnerčíková z kvarty B.

Třetí místo obsadili Martin Sušen ze septimy B a Leon Lapčík z 1.A

Ovšem ani ostatní nezůstanou stranou, ze všech textů vzejde reprezentativní sborník, který jim bude samozřejmě poskytnut.

Za autorský tým Mgr. Ondřej Tichý 

Dne 29. listopadu proběhlo školní kolo dějepisné olympiády, letos pod názvem „Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí (Čechy, Morava, Slezsko). Od Cyrila a Metoděje po Jana Husa“ . Soutěžního klání se v obou kategoriích zúčastnilo celkem 25 studenů. Dle dosažených výsledků lze usoudit, že nikdo nepodcenil přípravu, neboť hned 20 soutěžících se zařadilo mezi úspěšné řešitele. Výborný výsledek! Vítězové však byli jen dva. První kategorii (sekundy, tercie, kvarty) suverénně a se značným bodovým náskokem ovládl nejmladší účastník Štěpán Pumpr ze sekundy B. Ve vyšší věkové kategorii obhájil loňské vítězství Martin Langer ze septimy A, kterého hned těsně v závěsu následovali Vojtěch Matuš z 2. A a Matěj Havelek ze sexty B, kteří také spolu s vítězem postupují do okresního kola. Vítězům a postupujícím gratulujeme a přejeme úspěch v dalším kole. 
text: Jana Bittová  

4. ročník MGO Scrabble Tournament přilákal rekordních 56 hráčů
Ve čtvrtek 25. ledna během první až čtvrté vyučovací hodiny ve školní jídelně již počtvrté proběhlo na naší škole utkání v anglickém scrabblu, Scrabble MGO Tournament, o které je každý rok větší a větší zájem (tento rok se zúčastnilo rekordních 56 hráčů!).

V prvním kole byli soutěžící v rámci kategorií rozdělení náhodou: vylosovali si papírek s číslem (vý?)herního stolu; v dalších dvou kolech pak spolu soupeřili dle počtu nahraných bodů. Mezi každým kolem měli soutěžící možnost se občerstvit a nabrat síly k dalšímu klání, zatímco organizátorky Mgr. Naděžda Nováková a Mgr. Andrea Pastrňáková spolu s přičinlivými dobrovolníky z řad studentů kontrolovaly, sčítaly a zapisovaly průběžné výsledky.

 Ve scrabblu hraje dílčí roli nejen trénink, ale i štěstí, protože když si hráč vylosuje samé samohlásky, skládají se slova za vysoký počet bodů značně obtížněji. Proto byl souboj vskutku napínavý a až do poslední hry nebylo jasné, kdo vyhraje.outěžilo se ve dvou kategoriích dle ročníku: nižší a vyšší gymnázium. V kategorii nižšího gymnázia se mezi prvními pěti umístili: Tobiáš Skořupa, Markéta Horáková, Jan Pastrňák, Eliška Hanzlíková a Tereza Klečková. V kategorii vyššího gymnázia pak přední příčky obsadili: Josef Mrázek, Ondřej Mazák, Daniel Stypa, Dušan Žiak a Jan Číhal.
 

Všem zúčastněným byly uděleny účastnické diplomy spolu se sladkou odměnou a prvním třem v každé kategorii i věcné ceny věnované spolkem Přátelé MGO.
Mimo jiné naši školu budou dva nejlepší z každé kategorie reprezentovat v oblastním kole v Příboře. Za nižší gymnázium to bude Tobiáš Skořupa a Markéta Horáková; za vyšší gymnázium pak Josef Mrázek a Ondřej Mazák. Držíme palce a příští rok se na vás budeme opět těšit!
Ondřej Mazák, 3. A

     Dne 20. 11. 2023 se na Matičním gymnáziu Ostrava uskutečnila Česká lingvistická olympiáda. Této olympiády se zúčastnilo 21 studentů vyššího a 9 studentů nižšího gymnázia. Oficiálně je ale olympiáda určena pro studenty středních škol. I přes to, že jsme věděly, že se náš výsledek nebude počítat, rozhodly jsme se zúčastnit a nabrat nové vědomosti do příštích let. Setkaly jsme se zde se zajímavými úlohami. Například jsme měly několik vět v neznámém jazyce, u kterých byl jejich český překlad. Následně jsme podle toho měly přeložit několik dalších vět. Tato olympiáda byla zajímavá v tom, že jsme musely zapojit logické i kreativní myšlení zároveň. Všem doporučujeme se této olympiády zúčastnit, přineslo nám to cenné zkušenosti.
1.místo ve školním kole České lingvistické olympiády obsadila Nora Křůmalová z oktávy B, 2. místo František Malý z oktávy B a třetí místo získal Dušan Žiak ze septimy B.
Olympiáda v českém jazyce je celostátní soutěž pro studenty základních a středních škol. Na naší škole proběhla dne 1. 12. 2023. Částečně jsme věděly, co očekávat, ale některá cvičení nás zaskočila. Olympiáda byla složena ze dvou částí, a to z gramatické části a slohové práce. Gramatická část pro nás byla o něco složitější. Některé otázky byly nesrozumitelné a nevěděly jsme, jak formulovat odpověď. Slohová práce nás bavila o hodně víc, protože jsme měly volnější ruku. Na závěr bychom chtěly poděkovat paní profesorce Švrčkové, která nás na olympiádu skvěle připravila, a spolu s ní i paní profesorce Pastrňákové za organizaci.
1.místo v I. kategorii Olympiády v českém jazyce patří Julii Děrgelové z kvarty A, 2. místo Štěpánce Nyklové z kvarty B a třetí místo Václavu Šindelářovi z kvarty B. Ve II. kategorii získala první místo Marcela Macko ze 3. A, 2. místo Aneta Moškořová ze sexty A a třetí a čtvrté místo obsadili se shodným počtem bodů Lukáš Cielecký z kvinty B a Michaela Kubesová z 1. A.
Zpracovaly: Karolína Poštulková, Julie Děrgelová, Nela Keprtová, Lucie Krátká, Sofie Elisabeth Rundová, Anna Honusová, Karolína Daňková a Agáta Kaczmarzová, kvarta A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top