telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

„Věda a umění jde ruku v ruce a je to láska na celý život…“

Podívejte se na ukázky z programu:

Magdaléna Kovářová – klavír sekunda B

Výběr studentů – fyzikální hudební experiment

 

                       

Dne 1.11. a 2.11.2023 měli zájemci šanci se zúčastnit dopoledního programu ve školní jídelně s Terezou Hybšovou, finalistkou soutěže MasterChef Česko 2022, absolventkou MGO, kterou můžeme znát i ze sociálních sítí. Tento program probíhal ve třech částech. V první části se všichni zúčastnění rozdělili do tří skupinek a každá skupinka dostala přidělený recept i s postupem. Jedna skupina dělala nepečený Míša dort, druhá skupina arašídové kostky polité čokoládou a poslední skupina dělala avokádovou pomazánku a pomazánku ze sušených rajčat. V druhé části nám Terka den předem napekla brownies z červené řepy a žitné perníčky a naším úkolem bylo si obojí čistě podle sebe ozdobit. Ve třetí a zároveň poslední části nám Terezka připravila zhruba 50 různých potravin, které jsme měli poslepu poznat a pojmenovat. Ke konci této akce jsme z ledničky vytáhli naše výtvory, které jsme dělali v první části a samozřejmě nemohlo chybět ani ochutnávání.
V pátek 3.11. pak byla přednáška Terezy Hybšové, kde nám povídala o tom, jak MasterChef probíhal v zákulisí, jak dlouho vše trvalo, jak tam vše funguje a jak se s tím vším vypořádala. Potom nám povídala o tom, jak chce teď se svou kariérou pokračovat. Říkala nám, jak funguje marketing na sociálních sítích a podnikání s vlastní značkou. V rámci této akce, která je realizována díky finanční podpoře statutárního města Ostravy, se můžeme ještě těšit na Terčinu inspiraci při přípravě zdravé snídaně a večeře.
Klára Holendová, 1. A

 

 

Návštěva Spojeného království byl už odmalička můj sen. Lákadlem pro mě byl nejen cizí jazyk a kultura, ale také přírodní krásy či známé monumenty Londýna.
A tak jsem se ocitla na školním zájezdu v úterý 6. června. Bez jakýchkoliv příkras pro mě byla noční jízda autobusem peklem na zemi. Byla jsem pak vděčná za procházku po Amsterdamu, kam jsme ve středu dopoledne dojeli. Kromě květinového trhu plovoucího na vodě, jsme zavítali do Domu Anny Frank, židovské dívky, jejíž osud je nám znám zejména díky jejímu deníku. Po kratším rozchodu nás čekala cesta trajektem do samotné Velké Británie.
Počasí nám bylo celý zájezd nakloněno, jen Hadriánův val nám dal okusit pravého anglického fičáku. Promrzlí na kost jsme se vrátili do autobusu, který nás převezl do Durhamu. Tam jsme vystoupali ke katedrále, jejíž prostory můžete znát například z filmů o Harrym Potterovi. Večer nás čekala první noc v hostitelských rodinách, kde jsme zůstali vždy přes noc až do soboty.
Čtvrtý den byl ve zkratce turistický. Ráno jsme vyjeli ke Castle Howard - zámku, který je stále v rekonstrukci, jelikož jej zachvátil požár. Prošli jsme si krásnou zahradou i interiéry. Prvním navštíveným zříceným opatstvím na seznamu se stalo Rievaulx Abbey, odkud jsme vyrazili dále do národního parku North Yorkshire Moors známého svým velkým množstvím vřesů.
Znáte román Dracula? Do města, které se tomuto románu stalo inspirací, jsme se vydali v sobotu. A hádejte, kdo špatně spočítal počet schodů vedoucích do města od zříceného opatství číslo dvě? Ano, takže nyní dle místní pověry očekávám návštěvu hraběte Drákuly. Ve městě Scarborough se v přístavu pyšnil zábavní lunapark. Naprosto dokonalá byla pláž v Flamborough Head. Nádherný a nezapomenutelný zážitek. Po parnu a dni plném procházek byla mořská voda příjemným osvěžením. Někteří z nás byli u moře dokonce poprvé v životě.
Poslední den v Yorku nás čekala katedrála Yorkminster, ke které jsme došli po hradbách. Prošli jsme si uličkou Shambles, známou jako inspiraci pro potterovskou Příčnou ulici. Nakonec jsme zavítali do vikingského muzea Jorvik Viking Center, kde nám byla historie Vikingů zprostředkována velmi zajímavým způsobem, prostřednictvím mluvících figurín, kolem kterých jsme projížděli v sedačkách mně připomínajících stroj času.
Po noci strávené v hotelu nás čekal už úplně poslední den a naše nejvýznamnější zastávka. Samotný Londýn. Množství památek snad ani nejsem schopna vyjmenovat. Snad jen Greenwich, Buckingham Palace či Westminster Abbey. Zážitek z takto multikulturního města byl pro mě neskutečný. Celí unavení jsme se vrátili do autobusu, kde jsme jízdou eurotunelem zakončili zájezd a odnesli si skvělé vzpomínky. A já také rýmu.
Anna Přečková, 2. A

Školní kolo

Letošního ročníku školního kola Zeměpisné olympiády se jako každoročně zúčastnili žáci všech kategorií.

kategorii A (prima) si nejlépe vedli tito žáci:

  1. místo – Jakub Bajger (PA)
  2. místo – Jan Pastrňák (PA)
  3. místo – Ema Liberdová (PB)

Nejúspěšnější žáci v kategorii B (sekundy):

  1. místo – Viktorie Buchtová (SB)
  2. místo – Tobiáš Skořupa (SA)
  3. místo – Matyáš Král (SB)

kategorii C se nejlépe umístili:

  1. místo - Ema Dančíková (KVA)
  2. místo - Václav Šindelář ( TB)
  3. místo - Ondřej Jonáš (KVB)

Vítězové kategorie D:

  1. místo – Ondřej Horák (OKTA)
  2. místo – Antonín Budín (KVIB)
  3. místo – Aleš Gloza (SPTB)

Všem žákům, kteří se zúčastnili školního kola Zeměpisné olympiády  děkujeme a vítězům blahopřejeme.

I letos se studenti našeho gymnázia zapojili do soutěže s názvem Mezinárodní středoškolský moot court pořádané již poosmé Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Soutěž simuluje řízení před Evropským soudem pro lidská práva, na nějž se mohou obracet obyvatelé států Rady Evropy, kteří jsou přesvědčení, že stát porušil některé z jejich základních lidských práv. Rozsudek tohoto soudu je poté pro daný stát závazný, což poškozeným umožňuje zvrátit rozhodnutí vnitrostátních soudů. 
Případ pro letošní ročník byl volně inspirován několika nedávnými událostmi: Ve fiktivním evropském království zemřela královna a na jejím mediálně sledovaném pohřbu měl zazpívat známý odpůrce monarchie. Ten využil situace a během svého vystoupení přednesl báseň namířenou proti královně a na její rakev hodil balónek s červenou barvou. Na účastnících bylo připravit argumentaci vylosované strany, a tedy hájit buď svobodu projevu, nebo morálku a pořádek na pohřbu. Každý tým navíc získal kouče z řad studentů práv, aby se v problematice snáze vyznal a dokázal zpracovat dostatečně kvalitní nejprve písemné a následně i ústní podání. 
Trojice ve složení František Malý, Dominik Kalouda (SPTB) a Petr Fráňa (SXA) zastupovala stranu státu, tedy království, které zpěváka potrestalo pokutou. Ve fakultním kole určeném severomoravskému regionu vybojovali naši studenti cenu za nejlepší písemné podání a z 1. místa postoupili do celorepublikového finále. Ani v tamní konkurenci se neztratili a ve své kategorii obsadili krásné 4. místo. Z účasti v soutěži si navíc odnáší mnoho nových znalostí a dovedností z právnického prostředí. 
František Malý, SPTB 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top