telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

I letos se studenti našeho gymnázia zapojili do soutěže s názvem Mezinárodní středoškolský moot court pořádané již poosmé Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Soutěž simuluje řízení před Evropským soudem pro lidská práva, na nějž se mohou obracet obyvatelé států Rady Evropy, kteří jsou přesvědčení, že stát porušil některé z jejich základních lidských práv. Rozsudek tohoto soudu je poté pro daný stát závazný, což poškozeným umožňuje zvrátit rozhodnutí vnitrostátních soudů. 
Případ pro letošní ročník byl volně inspirován několika nedávnými událostmi: Ve fiktivním evropském království zemřela královna a na jejím mediálně sledovaném pohřbu měl zazpívat známý odpůrce monarchie. Ten využil situace a během svého vystoupení přednesl báseň namířenou proti královně a na její rakev hodil balónek s červenou barvou. Na účastnících bylo připravit argumentaci vylosované strany, a tedy hájit buď svobodu projevu, nebo morálku a pořádek na pohřbu. Každý tým navíc získal kouče z řad studentů práv, aby se v problematice snáze vyznal a dokázal zpracovat dostatečně kvalitní nejprve písemné a následně i ústní podání. 
Trojice ve složení František Malý, Dominik Kalouda (SPTB) a Petr Fráňa (SXA) zastupovala stranu státu, tedy království, které zpěváka potrestalo pokutou. Ve fakultním kole určeném severomoravskému regionu vybojovali naši studenti cenu za nejlepší písemné podání a z 1. místa postoupili do celorepublikového finále. Ani v tamní konkurenci se neztratili a ve své kategorii obsadili krásné 4. místo. Z účasti v soutěži si navíc odnáší mnoho nových znalostí a dovedností z právnického prostředí. 
František Malý, SPTB 

Když někam jedete s pohodovými a příjemnými lidmi, je každý studijní pobyt úžasný, užijete si ho a lépe zvládáte i nepohodlí. Celodenní cesta autobusem tam i zpět byla oním nutným nepohodlím, ale vzpomínat budeme hlavně na krásné výlety a hezké zážitky.
Například v Barceloně jsme obdivovali Gaudího architekturu: Park Güell, Sagrada Família, Casa Milà (ještě si pamatujete to nekonečné čekání před budovou?). Překrásná byla nejen Girona (středověké městečko s nádhernou katedrálou a muzeem, ve kterém je uložen románský gobelín), ale i letovisko Tossa de Mar, po jehož uličkách jsme se prošli a atmosféru léta nasáli na výletě lodí podél pobřeží Costa Bravy. Dechberoucí byl Montserrat, nejvýznamnější poutní místo Katalánska.
Poslední den jsem opět zamířili do Barcelony a po procházce ulicí La Rambla a gotickou čtvrtí jsme zamířili do L´Aquarium de Barcelona.
Nastal čas návratu domů, a předtím, než jsme se shledali v Ostravě s rodiči a blízkými, jsme ještě potleskem poděkovali naší průvodkyni a řidičům.

 

 

 

V následujích řádcích si připomeneme letošní ročník Týdne vědy a techniky MGO, a to pouze tu část se zaměřením na lékařsky laděné přednášky. Tentokrát se podařilo, ve spolupráci se studentem maturitního ročníku Vojtěchem Kostialem, zajistit i přednášející lékaře pro nižší ročníky čtyřletého gymnázia. Oslovili jsme tak přednáškami ještě širší spektrum studentů našeho gymnázia. Všechny přednášky byly velmi hojně navštěvované, takže chemická posluchárna doslova „praskala ve švech“. Je všeobecně známo, že po kvalitní přednášce následuje diskuse a co nás může těšit je, že naši studenti diskutovali zdařile.
V následující tabulce je přehled témat, kterých se přednášky týkaly.

V rámci exkurze do laboratoří optometrie a optoelektroniky měli vybraní žáci vyšších ročníků jedinečnou možnost prakticky si ověřit, že optika je v současnosti velmi populární a moderní vědou s mnoha aplikacemi v běžném životě.
Naše první kroky vedly do optometrických laboratoří, které jsou specializovány na vyšetření mnoha důležitých zrakových funkcí oka až po finální výrobu korekčních pomůcek ve formě brýlí a kontaktních čoček.  Markéta Hrubošová (SXA), Marie Kubíková (OKTB), Pavel Barta (TB) a Jan Rušaj (2. A) zde využili  jedinečné možnosti, nechat si pomocí optometrických a oftalmologických přístrojů odborně vyšetřit zrak.
Další část exkurze byla věnována reálným experimentům probíhajících v úzce specializovaných laboratořích sloužících k vývoji moderních optoelektronických systémů využívajících různé typy laserů. Přesvědčili jsme se také o tom, že se v těchto typech laboratoří z bezpečnostních důvodů udržuje neustále mírný přetlak a vstup je možný pouze v návlecích.
Text a foto: Věra Kerlínová

 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top