telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V rámci exkurze do laboratoří optometrie a optoelektroniky měli vybraní žáci vyšších ročníků jedinečnou možnost prakticky si ověřit, že optika je v současnosti velmi populární a moderní vědou s mnoha aplikacemi v běžném životě.
Naše první kroky vedly do optometrických laboratoří, které jsou specializovány na vyšetření mnoha důležitých zrakových funkcí oka až po finální výrobu korekčních pomůcek ve formě brýlí a kontaktních čoček.  Markéta Hrubošová (SXA), Marie Kubíková (OKTB), Pavel Barta (TB) a Jan Rušaj (2. A) zde využili  jedinečné možnosti, nechat si pomocí optometrických a oftalmologických přístrojů odborně vyšetřit zrak.
Další část exkurze byla věnována reálným experimentům probíhajících v úzce specializovaných laboratořích sloužících k vývoji moderních optoelektronických systémů využívajících různé typy laserů. Přesvědčili jsme se také o tom, že se v těchto typech laboratoří z bezpečnostních důvodů udržuje neustále mírný přetlak a vstup je možný pouze v návlecích.
Text a foto: Věra Kerlínová

 

Dne 24. 3. 2023 se vybraní žáci MGO v rámci letošního ročníku International Masterclasses společně s dalšími středoškoláky z Itálie a Portugalska zúčastnili světové premiéry analýzy dat z Observatoře Pierra Augera v Argentině, která je nejrozsáhlejší pozemní laboratoří zachycující kosmické záření na světě.
První část programu byla věnována přednáškám vedeným odborníkem na slovo vzatým, Dr. Jiřím Grygarem, který se vědecky na výzkumu kosmického záření podílí a aktivně s danou observatoří spolupracuje.
Dr. Jiří Grygar nás seznámil s problematikou vysokoenergetických forem záření, které z hlubin vesmíru neustále dopadají na naši Zemi. Každoročně připadá na kilometr čtvereční zhruba jedna částice s energií nad 10^19 eV. Možná i Vás nějaká taková již zasáhla! Nicméně pro vědce jsou tyto částice dodnes hádankou a nedokáží se shodnout na původu těchto „nebezpečných rekordmanů“.
V další části programu jsme měli možnost samostatně analyzovat skutečná experimentální data získaná z Observatoře Pierra Augera a dojít tak k opravdu zajímavým výsledkům. Výsledky datových analýz všech skupin, tedy i těch italských a portugalských, byly během závěrečné videokonference s aktivními vědci z Observatoře Pierra Augera diskutovány a vyhodnoceny.
Jsme rádi, že jsme měli jedinečnou možnost nahlédnout alespoň na chviličku pod „pokličku“ záhad částicové fyziky.
Text:  Věra Kerlínová

 

Foto: Věra Kerlínová, FÚ v Opavě

Stres je součástí našich životů, nelze se mu zkrátka vyhnout, a proto je nutné stavu, kdy jsme „ve stresu“ porozumět. Kdy je stres prospěšný, a kdy škodlivý? Jak si poradit v situacích, které nás stresují? A kdy jste vlastně „ve stresu“ vy?
A ty?
Nejen na tyto otázky nám v rámci Týdne humanitních věd, ve spolupráci s American Center Ostrava, přišel odpovědět lektor, mentor a kouč osobního rozvoje s mnohaletou praxí Carl Davies, který ve svém rodném jazyce anglickém nabídl studentům praktické tipy, jak si poradit s nadměrným stresem a jak svou odolnost vůči němu zvýšit. Zpětná vazba od studentů dává tušit, že to nebyl workshop na toto téma poslední …
„Oceňuji nové informace poutavou formou přednášejícího znalého v oboru.“
„Líbila se mi otevřenost a upřímnost pana Daviese. Byl moc milý a hezky se to poslouchalo:)“
„Oceňuji připravenost p. přednášejícího, interaktivní pojetí workshopu a humor. Pán byl připravený, příjemný, otevřený. Moc dobrý workshop“.
„Oceňuji přístup lektora (a zvláště trpělivost). Bylo hezké, že byl prostor na otázky už během přednášky (já osobně občas zapomínám, na co se chci zeptat, když po mně někdo chrlí jednu informaci za druhou). Hodil se i papír s různými informacemi, jako připomínka na to, jak si se stresem poradit. Přijde mi, že se psychické zdraví neřeší tolik, kolik je nutné.“
Mgr. Mintonová Blanka

 

 

Ve dnech 14.3 a 17. 3. 2023 se zúčastnili žáci třídy kvarty A a kvarty B  fyzikálního měření na Katedře fyziky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, kde si formou počítačem podporovaného experimentu ověřili řadu teoretických znalostí z fyziky z oblasti vedení elektrického proudu v kovech a polovodičích.
V rámci podpory inovativních metod a forem výuky přírodovědných předmětů na SŠ si žáci pomocí počítače a systému ISES postupně proměřili a vyhodnotili V-A charakteristiky různých typů rezistorů, žárovek, křemíkové a Zennerovy diody, a to v propustném i závěrném stavu, a LED diod různých barev. (viz foto)
Děkujeme panu Doc. RNDr. Liboru Koníčkovi, Ph.D. za odborný výklad k této problematice během fyzikálního měření včetně jeho přípravy a realizace.
Text a foto: Věra Kerlínová

V pátek 31.3. se studenti 1. A a 2.A zúčastnili přednášky v Britském centru, Knihovně města Ostravy. A jaké byly jejich reakce? 
Skvělá přednáška! Užila jsem si to a dozvěděla jsem se plno zajímavých věcí. Úžasné bylo i to, že nám ukázali, jak to chodí v Britském centru. Díky tomu jsme objevila knihy v kategorii pro mládež, kterým rozumím. (Adélka Pauková)
Líbilo se mi to, protože jsem zjistila spoustu novým informací o daných zemích. Taky bylo fajn, že paní mluvila anglicky (Hana Kubešová). 
Myslím si, že návštěva Britského centra byla přínosná hlavně pro ty, kteří jsou na tom s angličtinou hůř, než ostatní (Jakub Veselý). 
Byla to zajímavá přednáška, byly zmíněny zajímavé informace o státech a myslím, že přednáška byla přínosná. (Tereza Furmančíková)

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top