telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

28. 1. 2013 v 7.30 ráno studenti maturitního ročníku nezamířili jako obvykle do třídy. Tentokrát se literární seminář odehrával v příjemném prostředí moderně zařízené kavárny Ostravanka naproti radnici.

Výuka probíhala nad šálkem kávy formou besedy o moderní literatuře. Seminář uvedl pan profesor Gromnica, který se rozhovořil o aktuálním kulturním dění. Po krátké diskuzi již dostali prostor studenti. Každý z účastníků představil jednu knihu, která je v poslední době zaujala. Po každém výstupu následovala odborná debata.

Matiční gymnázium Ostrava se zapojilo do unikátního projektu Ztratil se mi páníček. Tento projekt vznikl, aby pomohl prezentovat opuštěné a týrané psy v útulcích. Formou životních příběhů (bajek) psaných z pohledu psa budou v průběhu února oslovováni lidé v ostravské MHD. I 4 řádky Vašeho textu mohou změnit život, pokud chcete pomoci a do projektu přispět, více informací naleznete na www.ztratilsemipanicek.cz. Své příběhy prosím zašlete nejpozději do 27. 1. 2013.

4. ledna 2013 jsme měli tu čest uvítat na našem gymnáziu tři vzácné hosty. Na besedu se studenty dorazil pan Luděk Eliáš, dlouholetý vynikající herec ostravského divadla Petra Bezruče, který studentům přiblížil své zážitky z doby, kdy jako mladík zhruba v jejich věku prošel terezínským ghettem a Osvětimí.

Dále nás navštívil absolvent gymnázia EDUCAnet Ostrava pan Ondřej Grošaft, který nám spolu se svým učitelem, historikem Mgr. et Bc. Markem Šimoňákem, představil svůj studentský film o Osvětimi.

Celá akce se konala coby součást projektu Naši nebo cizí, v jehož rámci se studenti po celý rok seznamují různými formami s tématem holocaustu.

Za vynikající spolupráci při přípravě setkání bychom rádi poděkovali slečně Mikki Pospěchové ze septimy B a za pořízení fotodokumentace z besedy slečně Karolíně Vasevičové z kvarty B.

Případní zájemci mohou zhlédnout film o Osvětimi a dozvědět se podrobnosti o zákulisí jeho vzniku na adrese:

http://www.simonak.eu/index.php?stranka=pages/auschwitz_birkenau_film.htm.

Beseda Osvětim ve vzpomínkách Beseda Osvětim ve vzpomínkách Beseda Osvětim ve vzpomínkách

10. prosince loňského roku se uskutečnilo školní kolo olympiády v českém jazyce, kterého se zúčastnilo téměř padesát žáků různých ročníků našeho gymnázia. V první kategorii zvítězila Marie Sládková (kvarta A), druhé místo obsadil Martin Lichovník (kvarta B) a na třetím místě se umístila Sára Wranová (kvarta B). Čtvrté a páté místo obsadily Tereza Vargová (kvarta B) a Karolína Boháčová (kvarta B).

Ve druhé kategorii zvítězila Julie Fülepová (2. A), druhé místo patřilo Kateřině Červinkové (kvinta B) a třetí místo získala Kateřina Jurásková (1. A). Čtvrté až šesté místo obsadili se shodným počtem bodů Rostislav Langer, Michal Langer a Jakub Svojanovský, žáci třídy 4. A.

Všem výše uvedeným žákům blahopřejeme a vítězům přejeme hodně úspěchů v okresním kole této soutěže, které se bude konat v únoru.

Garantem olympiády byla ve školním roce 2012/2013 Mgr. Zdena Švrčková.

V pátek 21. prosince se uskutečnila jedna z největších akcí loňského kalendářního roku – vánoční koncert žáků Matičního gymnázia. Koncert proběhl v kostele sv. Josefa Dona Bosca v Ostravě a aktivně se na něm podílelo téměř sto účinkujících žáků – zpěváků, instrumentalistů i sólistů.

Generální zkouška na tuto akci probíhala den předem v odpoledních hodinách v tělocvičně školy.

Samotný koncert zahajoval sedmdesátičlenný pěvecký sbor, ve kterém zpívali chlapci a dívky různých ročníků gymnázia, doprovázela jej početná instrumentální skupina žáků. V podání tohoto sboru si návštěvníci koncertu vyslechli více než dvacet skladeb, mezi nimiž byly vícehlasé duchovní kánony, černošské spirituály, moderní písně, koledy a vánoční skladby. Velký pěvecký sbor střídaly dva komorní sbory, které přednesly barokní čtyřhlas s ozvěnou Rorando coeli, píseň skupiny Spirituál kvintet a moderní skladby.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top