telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Máme za sebou týden věd roku 2023. Mezi vědní obory, kromě těch klasických přírodních, řadíme také ekonomii, vědu zabývající se ekonomikou. Naši žáci se rozhodli, že v průběhu tohoto týdne prozkoumají prostory a přiučí se nové informace o organizaci hrající hlavní roli v naši tuzemské ekonomice, České národní bance. Naše škola se zúčastnila expozice nesoucí název Lidé a peníze, nacházející se přímo v ústřední budově ČNB. Výstava je vytvořena v trezoru, do kterého se vchází dveřmi o hmotnosti 32 tun, který najdeme ve druhém podzemním podlaží. Ihned po vstupu si nelze nepovšimnout obrovské zlaté mince, která, jak se můžeme později dozvědět, váží 130 kilogramu a byla vyhotovena k 100. výročí vzniku Československa. Dalším významným atributem jsou bezpochyby bezpečnostní schránky, které se v různých podobách nacházejí téměř po celém trezoru. Zaujmout by vás také mohla část expozice vysvětlující vývoj peněz, společně s finančním trhem, od jejich počátku až po současnost. Můžete se dozvědět, čím lidé platili v pravěku, co za měnu platilo v dobách slavné Marie Terezie nebo, že proslulý amerických dolar je potomkem našeho Jáchymovského tolaru a mnoho dalšího. A na závěr této informačně vyčerpávající prohlídky máte možnost si potěžkat několik cihel z různých materiálů, včetně opravdového zlata, a zjistit jak fyzicky náročné by bylo bylo platit ryzím zlatem.

Julie Petra Svatošová, OKTA

Exkurze na nový City campus Ostrava

Ve středu 22.11.2023 měli možnost žáci se zájmem o biologii a studium lidského pohybu navštívit prostory nového City campusu na Černé louce v Ostravě. Čekala je tam nejen exkurze po originálně řešených učebnách, laboratořích a různých sportovištích, ale především workshop v Centru diagnostiky lidského pohybu, konkrétně v laboratoři biomechaniky, jejíž výzkum je zaměřen na zkoumání příčin svalově-kosterních zranění při sportu a tělesných cvičeních a věnuje se mj. vytváření následných doporučení pro jejich prevenci. Žáci tak mohli letos poprvé nahlédnout pod pokličku výzkumu v oblasti kinantropologie v nových prostorách OU.
Mgr. Petr Rašovský, Mgr. Markéta Murcková

Před několika dny měli francouzštináři nejvyšších ročníků našeho gymnázia výjimečnou příležitost setkat se s paní Colette Le Lay, astroložkou, členkou francouzské Akademie věd. Paní Le Lay věnovala pozornost především největšímu vizionáři 19. století J. Vernovi. Studenti se dověděli mnoho nového, překvapivého, někdy až šokujícího ze života J. Verna a, jak paní Le Lay na závěr setkání zdůraznila, kladli velmi podnětné dotazy.
Paní Colette Le Lay poděkovala gymnáziu a jeho studentům nejen osobně, ale i písemně po návratu do Francie. V jejím dopise mimo jiné stojí: „…merci à tous vos élèves. Je ne doute pas que L´Alliance Française et Le Lycée Matiční continuent à faire l´honneur à la francophonie …“ (…děkuji všem vašim studentům. Nepochybuji, že Alliance Francaise a Matiční gymnázium budou i nadále dělat čest frankofonii …).

V pondělí 20.11.2023 zavítali na naši školu zdravotníci z oblastního spolku Českého červeného kříže. Žáci KVA, KVB, KVIA, KVIB a 1.A tak měli možnost získat od profesionálů aktuální informace o poskytnutí první předlékařské pomoci, měli možnost vyzkoušet si některé úkony v praxi a na novém nádvoří gymnázia si mohli detailně prohlédnout i vybavení sanitního vozu ČČK.Děkuji členům ČČK, že strávili na MGO celý vyučovací den a že poutavě předávali žákům informace, které mohou zachránit lidský život. Děkuji také členům zdravotnického kroužku, kteří se na workshopu osobně podíleli.
Mgr. Petr Rašovský
koordinátor Badatelského klubu zdravotnického

„Věda a umění jde ruku v ruce a je to láska na celý život…“

Podívejte se na ukázky z programu:

Magdaléna Kovářová – klavír sekunda B

Výběr studentů – fyzikální hudební experiment

 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top