telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Jak již v posledních letech bývá tradicí, i letos se vybraní studenti zúčastnili 14. ročníku Školy matematického modelování (Škomamu), který se konal od 15. ledna do 17. ledna na Fakultě elektroniky a informatiky VŠB-TUO.

Organizátorem je Katedra aplikované matematiky. Škomam je určen zejména studentům třetích a čtvrtých ročníků, které baví matematika a chtějí se v ní dozvědět ještě něco navíc. Každé dopoledne probíhaly přednášky, jejichž tématem byly derivace a tečny, chaos kolem nás, hrátky s procenty, jak se matematika poučila v biologii nebo skoro racionální čísla. V odpolední části programu jsme v rámci počítačových cvičení pracovali v programu RStudio, pomocí kterého jsme také optimalizovali karoserii Tatry 87. Součástí Škomamu byla velmi zajímavá exkurze do Národního superpočítačového centra IT4Innovations, ve kterém se nacházejí superpočítače Salomon a Anselm. První jmenovaný je v současnosti 87. nejvýkonnější na světě. Někteří považují exkurzi jako nejlepší část celého Škomamu. 
Aby nás Škomam ještě více bavil, probíhal po celou dobu Škomam Cup. Soutěžilo se ve dvou- až čtyřčlenných týmech, vždy ze studentů dané školy. Po každé přednášce jsme dostali otázku týkající se jejího tématu, na kterou jsme se snažili odpovědět. Byly to například diferenciální rovnice, grafy funkce po první a druhé derivaci, počítání statistické chyby ve volebním modelu nebo kolik lidí se v jeden okamžik nachází v pražském metru. Škomam Cupu se zúčastnilo přibližně 30 týmů, z toho dva byly z naší školy. 
Tým č. 17: Adam Bátrla, Michal Novák (oba SPTA), Tomáš Dulava OKTA, Ondřej Strakoš (absolvent) 
Tým č. 18: Kateřina Pařízková SPA, Alexandr Jankov, Vojtěch Maiwald, Radan Vincenec (všichni OKTA)
Po sečtení bodů (celkem devět otázek) se oba naše týmy umístily s 9 body na děleném 9. až 15. místě. Výsledky ostatních týmů byly také velmi vyrovnané. Vítěz získal 13 bodů a týmy na děleném 2. až 4. místě jen o bod méně.
Kromě Škomam Cupu byla ještě menší soutěž jednotlivců, kterou vyhraje ten, kdo na otázku odpoví správně a nejrychleji ze všech. Měli jsme zjistit, kolik existuje variant, jak vytvořit součet čísla 500 z šesti různých prvočísel (správná odpověď je 76 495). Správně odpověděli také Tomáš Dulava a Vojtěch Maiwald. Sice nebyli nejrychlejší, ale i tak jim patří velká gratulace. 
Na webu http://skomam.vsb.cz/ najdete prezentace jednotlivých přednášek, výsledky Škomam Cupu a také velmi početnou fotogalerii. 
Všem se Škomam hodně líbil, něco jsme si z něj i odnesli a mladší z nás se mohou těšit na příští ročník.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top