Náš humanitární projekt Helping hand for Guimaras byl nominován na cenu Gratias Tibi

- cenu za občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti. Tuto soutěž každoročně vyhlašuje nadace Člověk v tísni. Latinská slova Gratias Tibi, která tvoří název ceny, symbolicky říkají všem soutěžícím - Děkuji Tobě.
A i když jsme na hlavní cenu nedosáhli, odborná porota, která je vždy tvořena zástupci médií a osobnostmi veřejného života, nás, jako organizátory projektu, pozvala na slavnostní ceremoniál předávání ocenění. Sváteční večer jsme si mohli užít 15. května 2019.
Po krásné procházce jarní Prahou jsme v 19:00 hodin usedli do plného sálu v Kině Lucerna u Václavského náměstí. Celý večer uváděla známá herečka Ester Janečková, která začala krásným citátem: „Bojovat proti něčemu je lehčí než něco pozitivního vytvářet”. Během zahájení, které  se neslo v duchu připomenutí výročí 17. listopadu 1989, jsme mohli zhlédnout premiéru dokumentu o této události.
Na hlavní cenu bylo nominováno celkem 96 projektů a soutěžilo se ve třech kategoriích - základní školy, střední školy a do 30 let. Ester nám představila vždy tři finalisty z každé kategorie, poté přišlo vyhlašování. Ceny předávali například Anna Geislerová, Jaromír Nosek, Karel Kovář alias Kovy, Miloš Rejchrt a mnoho dalších. Samozřejmě zde byl i živý hudební doprovod, o který se postaral Mário Bihári. Zakončení večera proběhlo nejlépe, jak jen mohlo, jídlem. Hned po předávání jsme se přemístili na výborný raut, kde jsme viděli spoustu známých osobností, s některými jsme si i popovídali.
Byl to nádherný večer a už se těšíme, až v červnu přijede z Guimarasu paní Pospěchová a domluvíme další spolupráci. Dětem na Filipínách zase určitě pomůžeme!
Johana Němečková, Kateřina Václavíková, Tomáš Petřík  - Kvarta B