Zájezd do země, která je proslulá nejen pizzou, zmrzlinou a těstovinami, ale také svými památkami, kterých má požehnaně, je konečně tady. Píše se neděle 15. října a asi 30 studentů konečně vyráží poznávat krásy malebného Toskánska.

Slunce už pomalu míří za obzor, a tak je nejvyšší čas opustit hranice naší republiky a vydat se na jih. Po asi 15 hodinách jízdy nás vítá ranní rozespalé městečko San Piero a Sieve. Odtud nám jede vlak do Mekky renesančního umění - Florencie. Ranní teploty některé trochu zaskočily, ale italské předpovědi naštěstí nezklamaly a rtuť teploměru se v průběhu dne vyšplhala až ke 30 stupňům! Ve městě na nás ihned padla atmosféra doby velikánů, jakými byl Dante Alighieri, Boccacio a mnozí další. Tento zážitek ještě umocnily památky, které jsou samy o sobě pojmy. Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti… Co více dodat. Stavby a místa, která již po generace fascinují a berou lidem dech. Den jsme ukončili pravou italskou večeří v Campingu Village Mugello Verde, kde jsme strávili 2 noci. Servíroval se výborný těstovinový salát a 2. chodem byly hranolky s jakýmsi nespecifikovatelným masem.
Další den jsme se probudili do chladného rána, ale opět s nadějnými vyhlídkami na téměř letní teploty. Po čerstvém croissantu jsme naskákali do autobusu a nabrali směr Pisa. 2 hodinky jízdy půvabnou krajinou utekly jako voda a ani jsme se nenadáli a už nás vítalo slavné Náměstí zázraků, kterému vévodí šikmá věž. Ta by se již dnes bez stovek fotících se turistů v nejrůznějších pózách, ke kterým jsme se také přidali, rozhodně neobešla. Bez suvenýrů nejde prostě z Pisy odjet, a tak i my nakonec odjíždíme ověšeni taškami s místními specialitami a o pár eur lehčí.  Odpoledne jsme strávili u moře v městečku Marina di Pisa, které nás uchvátilo. Bílé oblázkové pláže, průzračné moře a jako bonus obloha bez mráčků, no polovinu října by hádal málokdo. Po večerní krátké zastávce u závodního okruhu Mugello na nás čekala večeře. Tentokrát jsme si vychutnali pravé italské lasagne.
Ve středu byly na programu dne Benátky. Město s romantickými mosty a zákoutími, které si prostě zamilujete. Chrám sv. Marka na Piazza di San Marco přímo turistu vybízí k návštěvě a ten, kdo neodolá, rozhodně nelituje. Za zmínku stojí ještě projížďka gondolou, při které jsme se stali dokonce svědky žádosti o ruku. Jestli se ptáte, zda slečna svolila, tak ano, ale až po výkřiku paní profesorky Čejkové: „Say yes“. Z Fusina, kam jsme se dopravili loďkou a kde na nás čekal náš autobus, jsme vyrazili, chtě nechtě, do Ostravy.
S sebou jsme si domů přivezli nejen suvenýry a hlavně zážitky, ale také spoustu nových informací o památkách a místech, která jsme navštívili. Po celou dobu zájezdu s námi byla totiž paní průvodkyně Katka Herková, která zná už Itálii jako vlastní boty. Celou akci hodnotím na jedničku s hvězdičkou. Jsem ráda, že máme na našem gymnáziu možnost účastnit se takovýchto zajímavých exkurzí.

 

Magdaléna Jarošová 4.A