V pátek 3. 5. jsme se zúčastnili jednodenní exkurze do Vídně. Výlet začal odjezdem v šest hodin ráno a po čtyřhodinové jízdě jsme dorazili na místo.

I když nám po cestě pršelo, doufali jsme, že se počasí umoudří. A stalo se - nezmokli jsme ani jednou!
Jedna skupina se vydala k metru a dále pak pokračovala do Schönbrunnu, kde se nachází slavná ZOO s pandou, a druhá skupina se už bez deštníků vydala po Ringu do centra města.
Nejdříve jsme navštívili historické centrum,  kde jsme viděli Vídeňskou státní operu, budovu parlamentu, která je nyní bohužel i s radnicí v rekonstrukci, Burgtheater a Volksgarten. Prošli jsme Hofburgem, zimní rezidencí Habsburků, kde jsou kromě muzeí také stáje bílých Lipicánů slavné Spanische Reitschule.  Zrovna se tu uklízelo a koně se chystali na ranní trénink. Potom jsme prošli přes Kohlmarkt a Graben k nejslavnější gotické katedrále – Sv. Štěpánu. Zastavili jsme se také v Café Demel, jedné z nejslavnějších Vídeňských cukráren. Tam jsme naživo viděli, jak cukráři vyrábějí své dobroty.
Během  rozchodu jsme si zašli na malé občerstvení a někdo ochutnal i slavný Sachrův dort s kávou Melange. Ve Vídni  totiž „naši“ Vídeňskou kávu neznají.
Jakmile jsme se zase všichni setkali, odebrali jsme se zpátky do  Hofburgu. Už jsme se těšili na hlavní část programu – návštěvu císařských komnat, kde žila s Františkem Josefem i jeho manželka Sisi. Viděli jsme její osobní věci jako vějíře, rukavice, šaty i soukromou posilovnu. V druhé části muzea jsme obdivovali překrásnou sbírku stříbrných, porcelánových a měděných nádob, ze kterých se na císařském dvoře jedlo. Muzeum jsme si opravdu užili, protože jsme dostali i audioprůvodce, takže jsme všemu rozuměli.
Tímto jsme skončili prohlídku samotné Vídně, ale ještě nás čekalo jedno zastavení. Autobus nás vyvezl na nejvyšší místo – na 484 metrů vysoký Kahlenberg, odkud je nádherná vyhlídka na celé město.
Pak už jsme se vydali zpátky do Ostravy a v 11 hodin jsme dorazili domů.
Skupina NJ, 1. A