telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve dnech 29. až 31. května 2019 se konala tradiční biologická expedice, kterou každým rokem svědomitě a odborně připraví profesoři Adamus a Vondráček.

Po třech letech jsme se vrátili do překrásných Vysokých Tater a přidali jsme k tomu malebný kraj kolem řeky Dunajec v Pieninách. Počasí nám moc nepřálo, takže hned na úvod muselo dojít ke změně programu. Namísto sjezdu Dunajce na pltích jsme se schovali před deštěm do jedné z nejkrásnějších jeskynních prostor - Demänovské jaskyně slobody. Po zhlédnutí všech krás jeskyně, krápníkové výzdoby, mohutných jeskynních dómů  a barevných podzemních jezírek jsme jeli do Tatranské Lomnice. V malebném hotelu Morava jsme se ubytovali a poté se odebrali do botanické zahrady. V botanické zahradě jsou místa s typickým zastoupením rostlin určitého ekosystému, např. mokřady, skalnaté úseky s podložím povahy kyselé nebo zásadité. Během procházky zahradou nás provázela krásná a tvarem koruny jedinečná borovice limba, typický jehličnan vyšších poloh Tater.
Následující den se počasí bohužel neumoudřilo. A tak jsme se dopoledne schovali před deštěm do muzea TANAPu. V poledne jsme se autobusem přesunuli do Starého Smokovce, abychom se nechali vyvést pozemní dráhou na Hrebienok. Poobědvali jsme v místní restauraci a i přes nepřízeň počasí jsme vyrazili aspoň kousek cesty k vodopádům Studeného potoka. Cestou jsme potkali „modrého slimáka“, správně modranku karpatskou, a z rostlin např. dřípatku karpatskou. Ve Starém Smokovci jsme pak navštívili Triklandii, která nás svými optickými klamy a 3D efekty pořádně pobavila. Následoval návrat na hotel a zasloužený odpočinek.
V pátek jsme se probudili do oblačného rána, no aspoň nepršelo. To byl ten správný den na plavbu po řece Dunajec na pltích. Po prohlídce Červeného Kláštora a menší dramatické příhodě jsme se na přístavním nástupišti rozdělili po asi deseti účastnících do pltí a zažili netradiční plavbu. Naši „lodivodi“ nám vyprávěli zajímavosti z historie tohoto kraje na hranicích s Polskem a okolní přírody. Nezapomněli ani na vtípky a moudré rady do života. No bavili jsme se náramně, čas nám rychle utíkal a po půldruhé hodinové  plavbě jsme dorazili do cíle. Vraceli jsme se cestou podél Dunajce a kochali se krajinou a zajímavou vápnomilnou flórou. Např. naši pozornost upoutala nezelená orchidej hlístník hnízdák, zajímavý květ zvonečníku hlavatého nebo plamének alpinský se zvonkovitým květem. Objevili jsme vyhřívající se užovky obojkové na břehu řeky a zdrželi se fotografováním. Po tomto velmi unikátním zážitku jsme museli bohužel nasednout do autobusu a nabrat směr domů. Za pár hodin jsme vystoupili na parkovišti v Ostravě a rozjeli se do svých domovů. Kam se vydáme s naší biologickou expedicí příští rok? Samozřejmě tip už máme, ale ještě nepovímeJ.
Matěj Johánek, Petr Vondráček, Tomáš Adamus

hlístník hnízdák, údolí Dunajce

modranka karpatská, Hrebienok

na vorech po Dunajci, Pieniny

na vorech po Dunajci, Pieniny

na vorech po Dunajci, Pieniny

plamének alpinský, údolí Dunajce

u vodopádů, Hrebienok

u vodopádů, Hrebienok

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top