Dne 20. 11. 2023 se na Matičním gymnáziu Ostrava uskutečnila Česká lingvistická olympiáda. Této olympiády se zúčastnilo 21 studentů vyššího a 9 studentů nižšího gymnázia. Oficiálně je ale olympiáda určena pro studenty středních škol. I přes to, že jsme věděly, že se náš výsledek nebude počítat, rozhodly jsme se zúčastnit a nabrat nové vědomosti do příštích let. Setkaly jsme se zde se zajímavými úlohami. Například jsme měly několik vět v neznámém jazyce, u kterých byl jejich český překlad. Následně jsme podle toho měly přeložit několik dalších vět. Tato olympiáda byla zajímavá v tom, že jsme musely zapojit logické i kreativní myšlení zároveň. Všem doporučujeme se této olympiády zúčastnit, přineslo nám to cenné zkušenosti.
1.místo ve školním kole České lingvistické olympiády obsadila Nora Křůmalová z oktávy B, 2. místo František Malý z oktávy B a třetí místo získal Dušan Žiak ze septimy B.
Olympiáda v českém jazyce je celostátní soutěž pro studenty základních a středních škol. Na naší škole proběhla dne 1. 12. 2023. Částečně jsme věděly, co očekávat, ale některá cvičení nás zaskočila. Olympiáda byla složena ze dvou částí, a to z gramatické části a slohové práce. Gramatická část pro nás byla o něco složitější. Některé otázky byly nesrozumitelné a nevěděly jsme, jak formulovat odpověď. Slohová práce nás bavila o hodně víc, protože jsme měly volnější ruku. Na závěr bychom chtěly poděkovat paní profesorce Švrčkové, která nás na olympiádu skvěle připravila, a spolu s ní i paní profesorce Pastrňákové za organizaci.
1.místo v I. kategorii Olympiády v českém jazyce patří Julii Děrgelové z kvarty A, 2. místo Štěpánce Nyklové z kvarty B a třetí místo Václavu Šindelářovi z kvarty B. Ve II. kategorii získala první místo Marcela Macko ze 3. A, 2. místo Aneta Moškořová ze sexty A a třetí a čtvrté místo obsadili se shodným počtem bodů Lukáš Cielecký z kvinty B a Michaela Kubesová z 1. A.
Zpracovaly: Karolína Poštulková, Julie Děrgelová, Nela Keprtová, Lucie Krátká, Sofie Elisabeth Rundová, Anna Honusová, Karolína Daňková a Agáta Kaczmarzová, kvarta A