Zajímavý seminář si pro studenty našeho gymnázia připravila Doc. PhDr. Hana Srpová, CSc., jejíž specializací je stylistika, žurnalistika a reklama. Učila na FF OU, Vysoké škole báňské a nějakou dobu působila i na univerzitě v USA. Během své kariéry vydala řadu odborných prací, mezi nimiž vynikají například 2 publikace zabývající se reklamou a jejím vlivem na děti.
Jsou písmo a pravopisná pravidla spíše trestem, nebo odměnou?  Kolem této otázky se odvíjel celý seminář. Žáci měli možnost nahlédnout do tajů samotného vzniku písma, poznat jeho vývoj v daných oblastech. Zabývali se také souvislostmi mezi písmem, dobou a lokací.
Výklad o historii začal od obrázkového písma (piktogramů), které používali Sumerové a Inkové. Pokračoval fází tzv. slovního písma, poté slabičného a skončil u hláskového, které používali Féničané a dodnes většina národů.
Přednáška nebyla zaměřena jen na historii, diskutovalo se mimo jiné o aktuálních tématech, například proč nelze v Číně přejít na klasickou latinku, nebo jaký je postoj Čechů k další reformě češtiny.

Zpracoval: Mgr. Rostislav Gromnica, Ph.D.