Téma: Obratlovci polárních oblastí (obratlovci vyskytující se za severním a jižním polárním kruhem, anatomie, adaptace, chování, způsob života, ohrožení, ochrana, hospodářský význam, „polární návštěvníci“ v ČR)

V sobotu 12. dubna se uskutečnilo finále soutěže Velká cena ZOO, jejímž tématem byli „Obratlovci polárních oblastí“. Své znalosti o dané problematice poměřovalo 10 družstev v I. kategorii a 11 v kategorii druhé. V I. kategorii (prima–sekunda) získalo družstvo třídy sekundy A vedené kapitánem Martinem Můčkou vynikající třetí místo. Dalšími členy družstva byli Jan Chamrád, Matěj Johánek, Kristýna Dočekalová a Zuzana Zdařilová. Naše škola měla v tomto velkém finále ještě další dvě želízka v ohni. Obě družstva se velmi snažila a získala následující pěkná umístění. 8. místo obsadilo družstvo vedené Matyldou Kubečkou ze sekundy B, ve složení Matylda Kubečková, Tereza Košťálová, Barbora Ohnoutková, Karolína Schwarzová, Vanda Lukavcová a 9. místo družstvo primy B s kapitánkou Hanou Vikovou, dalšími členkami družstva byly Babette Haluzová, Zuzana Dobrá, Julie Jang a Eliška Titzová.

Naše gymnázium mělo zastoupení i ve finále vyšší kategorie – v II. kategorii (tercie–kvarty). Celkem se do něj kvalifikovala, stejně jako v nižší kategorii, tři družstva. Nejlepšího umístění nakonec dosáhlo družstvo třídy kvarty A vedené kapitánem Michalisem Joannidisem, jehož další členové byli Kristýna Hlavsová, Denisa Barvíková, Jozef Koľvek, David Hradil. Skončili čtvrtí jen díky pravidlu o určování pořadí dle bodů z prvního kola (tři družstva měla stejný počet bodů). Na krásném sedmém místě pak skončilo opět družstvo třídy kvarty A kapitána Adama Sojky ve složení Adam Sojka, Matěj Hájek, Tomáš Dulava, Jakub Georgiev a Vojtěch Maiwald. Družstvo třídy tercie A vedené kapitánem Michalem Džuberou získalo místo osmé. Členy družstva byli Michal Džubera, Metoděj Černý, Michal Skipala, Jan Schwarz a Adam Beneš.

Dostat se do finále Velké ceny ZOO je bezesporu velkým úspěchem, vezmeme-li v potaz ohromná množství družstev a škol, jež se soutěže pravidelně účastní. V letošním ročníku soutěžilo v I. kategorii celkem 198 družstev základních a středních škol, v II. kategorii pak o postup usilovalo 163 družstev. Dostávat se do finálových klání pravidelně, tedy udržet si dlouhodobě takovou výkonnost, je ještě obtížnější. Co nás nesmírně těší je skutečnost, že se to Matičnímu gymnáziu daří. 6 družstev v jarním finále je krásný úspěch a vybojované třetí místo je pověstnou třešničkou na dortu. Potvrzeno a sečteno, naše škola, která se finálových klání této prestižní soutěže s dlouholetou tradicí účastní pravidelně, stále patří k těm nejlepším v kraji!!!

Blahopřejeme našim žákům a děkujeme za příkladnou reprezentaci Matičního gymnázia a přejeme hodně štěstí v následujících letech.

Reportážní foto ze soutěže Reportážní foto ze soutěže

Reportážní foto ze soutěže Reportážní foto ze soutěže