telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Týdnu vědy 20.–24.11.2017 navštívila další skupina vybraných žáků Matičního gymnázia hlavní město Evropy Brusel.

Jednalo se již o pátou exkurzi uskutečněnou díky dlouhodobé spolupráci naší školy s Kanceláří europoslance Evžena Tošenovského. Počet žáků naší školy, kteří takto Brusel navštívili na náklady Evropského parlamentu, tímto dosáhl rovné stovky.

 

Náplň exkurze byla tradiční i netradiční. Tradičně jsme navštívili Evropský parlament včetně jednacího sálu. V přednášce evropského úředníka pana Řebřiny se žáci dozvěděli podrobnosti o fungování evropských institucí, v následné diskuzi s panem europoslancem Tošenovským byla fakta doplněna o  postřehy a zkušenosti politika, který se nedívá na Evropskou unii černobíle. Jako vždy jsme zavítali také do návštěvnického centra parlamentu, tzv. Parlamentária, které interaktivní formou přináší informace o historii a současnosti evropské integrace.

Rovněž obvyklou součástí exkurze byla prohlídka historického centra Bruselu. Z nádherného náměstí Grand-Place/Grote Markt jsme se vypravili k jednomu ze symbolů Bruselu, soše čůrajícího chlapečka, dále jsme se podívali ke Katedrále svatého Michaela archanděla a svaté Guduly, prošli jsme se proslulou nákupní pasáží svatého Huberta, v neposlední řadě naší pozornosti neuniklo ani Burzovní náměstí s novoklasicistním burzovním palácem. Kromě centra Bruselu jsme ani tentokrát neopomněli navštívit slavné Atomium, které je bezesporu dalším symbolem Bruselu.

Jak již bylo výše naznačeno, do naší exkurze jsme tentokrát zařadili i několik novinek. S ohledem na termín exkurze v Týdnu vědy jsme navštívili Muzeum přírodních věd zaměřené především na dinosaury, evoluci a vývoj lidského druhu. Pro rychlejší přesuny po městě jsme si pořídili celodenní jízdenku na MHD. Při cestování Bruselem jsme využívali hlavně metro, ale svezli jsme se i tramvají a autobusem. Shodou okolností jsme poprvé do bruselského podzemí zavítali ve stanici metra Maalbeek, která se stala loni v březnu terčem teroristického útoku. Cestování městskou dopravou nám umožnilo překonávat větší vzdálenosti a podívat se tak na vzdálenější a dosud nenavštívená místa, například do Jubilejního parku (Parc du Cinquantenaire/Jubelpark) s vítězným obloukem a nejstarší a největší mešitou v Bruselu. Parkem jsme prošli až do tzv. evropské čtvrti k budově Evropské komise zvané Berlaymont, u které vznikla fotografie umístěná pod článkem. Za pořizování fotodokumentace naší exkurze děkujeme Adamu Bátrlovi ze septimy A.

Novinkou letošního ročníku byla i návštěva Waterloo cestou zpět z Bruselu domů. Na místě známého bojiště byl už deset let po krvavé bitvě vybudován přes 40 m vysoký tzv. Lví kopec (Butte du Lion/Leeuwenheuvel), na jehož vrcholu je umístěna železná socha lva cenícího zuby směrem k Francii. Bohužel jsme se však přímo na vrchol kopce nepodívali, především z důvodu nedostatku času a vysokého vstupného. (Cena 11 € na osobu po slevě pro školní skupiny sice zahrnuje i vstup do muzea, to bychom si však prohlédnout nestihli. Bohužel si nelze zakoupit zvlášť jen výstup na kopec.)

Závěrem nám dovolte poděkovat panu europoslanci Ing. Evženu Tošenovskému za pozvání do Bruselu, jeho asistentce paní Barbaře Wroblové za zprostředkování exkurze a řediteli kanceláře europoslance Ing. Aleši Linhartovi za zajištění servisu spojeného s ubytováním a návštěvou Evropského parlamentu. A dobrá zpráva na konec: stovkou studentů naše exkurze nekončí, již teď máme přislíbeno, že do června 2019, kdy končí mandát pana europoslance, bude mít možnost Brusel navštívit ještě aspoň jedna skupina našich žáků.

Garant projektu: Mgr. Zdeněk Maník

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top