telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Další žáci Matičního gymnázia měli v polovině hlavních prázdnin možnost příjemně strávit týden u Balatonu.

V termínu 31. 7. – 7. 8. 2015 se v Balatonmáriafürdö konal již 5. ročník mezinárodního tábora pro děti z maďarského Miskolce a jeho partnerských měst, kterým je už téměř patnáct let i Ostrava. Kanceláří primátora města Ostravy bylo vzhledem k dosavadní vynikající spolupráci osloveno Matiční gymnázium s nabídkou, aby Ostravu na táboře již počtvrté reprezentovali jeho žáci.

 

Tábor u Balatonu je unikátní v mnoha ohledech. Na prvním místě bezesporu tím, že účastníkům umožňuje zblízka poznat najednou hned šest různých národů, dozvědět se něco z jejich historie a současnosti a seznámit se s jejich kulturou a zvyky. Vedle Miskolce a Ostravy mělo na táboře letos zastoupení ještě pět dalších měst: jihokorejský Asan, bulharský Burgas, polské Katovice, slovenské Košice a finské Tampere. Další jedinečností tábora je procvičení komunikačních dovedností v angličtině, která je navíc používaná naprosto přirozeně, protože je prostě potřeba se s ostatními domluvit. Jde tedy o použití cizího jazyka v běžných situacích a žáci si tak rychle uvědomí, jak mnoho se toho již naučili a kde mají ještě nedostatky.

A jak vypadá takový typický den na mezinárodním táboře u Balatonu? Budíček o půl osmé, následovaný snídaní, která byla letos řešena samoobslužně, takže si každý strávník mohl vzít, na co měl zrovna chuť. Dopolední program plný sportovních a dalších soutěží, v případě dobrého počasí pak samozřejmě také možnost osvěžit se v Balatonu. O půl jedné oběd a pak čas na odpočinek. Odpoledne opět různé soutěže a koupání v Balatonu. V šest hodin teplá večeře s možností výběru z jednoho typického národního jídla země, kterou čekala večer prezentace, a minimálně tří dalších jídel. Večer v osm hodin prezentace jednoho města a státu s kulturním vystoupením a rozdáváním upomínkových předmětů. Poté společné prohlížení fotek z uplynulých čtyřiadvaceti hodin a diskotéka. Po ní ještě někdy další program – jednou to bylo večerní koupání v Balatonu osvětleném loučemi, jednou pozorování noční oblohy s výkladem a závěrečný večer nás čekalo překvapení v podobě ohňostroje.

Občas jsme se také samozřejmě vypravili mimo areál tábora, např. na procházku k molu nebo do města na nákup, hlavně pití a suvenýrů. Mimo to jsme absolvovali jeden celodenní výlet do obce Tihany. Z nádraží nacházejícím se nedaleko tábora jsme cestovali vlakem do Balatonföldváru a následně lodí do Tihany, z přístavu pak ještě turistickým vláčkem na kopec. Zde jsme si prohlédli kostel s klášterem. Tihanyské opatství bylo založeno již v roce 1055, dodnes dochovaná zakládací listina je první písemnou památkou obsahující několik maďarských slov. Kromě toho je z Tihany nádherný výhled na Balaton!

Vzhledem k výše zmíněnému je také unikátní, že celý tábor je pro naše žáky zcela zdarma – dopravu z Ostravy k Balatonu hradí město Ostrava, ubytování, stravu, náklady spojené s celodenním výletem a další pak město Miskolc. Za to je třeba vyjádřit oběma městům velký dík. Jménem našich žáků děkujeme vedení města Miskolce za finanční zajištění tábora, jmenovitě paní Enikő Órás z kanceláře starosty Miskolce za zorganizování tábora; maďarským vyučujícím za zajištění programu pro děti, zvláštní poděkování zaslouží Péter Polák jako hlavní organizátor veškerých soutěží a také neúnavný fotograf a Flóra Szabó, překladatelka veškerých informací a instrukcí z maďarštiny do angličtiny. Děkujeme také městu Ostrava, konkrétně PaeDr. Haně Lojkáskové, MBA z Oddělení vnějších a zahraničních vztahů Kanceláře primátora, a to nejen za možnost zúčastnit se tábora, ale i za to, že se ho zúčastnila s námi a byla našim žákům i pedagogickému dozoru po celou dobu ve všem velkou oporou.

Garant: Mgr. Zdeněk Maník

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top