V červnu se uskutečnila třídenní expedice, především biologických nadšenců Matičního gymnázia, do Vysokých Tater, velehor bývalého Československa.

Jednalo se již o druhou cestu našich žáků do překrásného koutu Slovenské republiky s naprosto jedinečnou přírodou. Expedice byla zajištěna a uskutečněna pod vedením pánů profesorů Adamuse a Vondráčka.

 

Program expedice byl následující:

  1. Muzeum TANAPu - prohlídka zoologických a botanických expozic tatranské přírody v Tatranské Lomnici.
  2. Botanická zahrada - prohlídka botanických expozic v krásně upravené botanické zahradě v Tatranské Lomnici.
  3. Návštěva Geoparku v Gánovcích: „Nálezisko odliatku lebky neandertálca (Homo Neanderthalensis) európskeho a svetového významu na lokalite Hrádok v Gánovciach…….“ http://www.geoparkganovce.sk/
  4. Návštěva výzkumné stanice - Aerologické a radiačné centrum Gánovce.
  5. Prohlídka vysokohorského prostředí na Skalnatém plese, klasická vysokohorská túra - cesta tatranskou magistrálou na Hrebienok.
  6. Procházka Tatranskou Lomnicí a Starým Smokovcem.

Díky expedici si žáci v praxi procvičili vědomosti, jež získali při studiu v několika ročnících zejména biologie. Během expedice vzniklo velké množství fotografií, jež dokumentují kouzlo tatranské přírody. Mnozí žáci byli ve Vysokých Tatrách poprvé. O to více byli uchváceni jejich krásou a jedinečností. V neposlední řadě nám přálo i počasí, díky čemuž se podařilo uskutečnit vše, co bylo naplánováno. Proto lze expedice uzavřít jako velmi povedenou.

Foto P. Vondráček – Vodopády Studeného potoka

Foto P. Vondráček – Na Skalnatém plese

Foto P. Vondráček – Travertinová kupa v Gánovcích

Foto P. Vondráček – Koniklec bílý se Skalnatým plesem

Foto P. Vondráček – Modranka karpatská

Foto P. Vondráček – Zátiší s liškou na tatranské magistrále