telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Studovat cizí jazyk je nutnost, řehole, mučeníčko, ale na našem Matičním gymnáziu je dost příležitostí učit se cizímu jazyku moderně, aktivně a příjemně.

Jistý čas zůstávala němčina ve stínu španělštiny a francouzštiny (nemluvíme o angličtině, ta je považována na naší škole za absolutní samozřejmost), ale my, „němčináři“, jsme velmi rádi, že pro náš druhý cizí jazyk vznikají zajímavé vzdělávací projekty.

 

V neděli 29. 2. 2016 jsme se po vyčerpávající cestě mikrobusem zastavili před EUROPA HAUS v Bad Marienbergu. Z autobusu se plni očekávání vyhrnuli studenti z několika českých a slovenských škol – Matiční gymnázium Ostrava, Gymnázium Strakonice, Gymnázium Český Těšín, Gymnázium Dr. Václava Šmejkala Ústí nad Labem a Církevní gymnázium Prešov.

Čekal nás týden intenzivní, ale především velmi moderní výuky německého jazyka. Úžasné pak bylo to, že společným komunikačním jazykem při řešení odborných problémů byla angličtina. Musíte si uvědomit, že úroveň znalostí němčiny byla různorodá a mezinárodní záběr účastníků velmi široký. Pracovali jsme výlučně v mezinárodních skupinách. (Celkem se tohoto vzdělávacího projektu zúčastnilo 65 studentů z České republiky, Slovenska, Polska, Estonska, Maďarska, Řecka a Holandska.) Právě v takových situacích i dosud váhavý student (tedy váhavý při výuce cizích jazyků) musí pochopit, jak zásadní význam má znalost prvého a dnes již i druhého cizího jazyka. Základním tématem, o kterém jsme v němčině debatovali, byla „Uprchlické krize“. Nerozebírala se zde však jen současná situace, ale i budoucnost migrantů v celé Evropě. Vše bylo zajímavě simulováno množstvím her a aktivit sloužících nejen k „prolomení ledů“, ale především nás tyto aktivity nutily využívat německý jazyk ve zcela nových situacích. Mohli jsme neustále diskutovat a prezentovat vlastní názor.

Nešlo tedy o studijní projekt, který by účastníci mohli označit za nudný. Na příklad na klasickou přednášku jste v Marienbergu nenarazili. Veškeré informace byly podávány kreativní formou workshopů. Studenti byli vystaveni i různým nezvyklým situacím a sami museli hledat řešení, museli diskutovat a tvořit prezentace. Pověstná německá pečlivost a preciznost byla i zde znát na každém „výukovém“ kroku.

Nejhodnotnější součástí tohoto „učení skrze zkušenosti“ byla bezpochyby návštěva uprchlického tábora Stegskopf. Účastníci mohli mluvit s uprchlíky, prohlédnout si podmínky v táboře a získat informace, jak se říká z první ruky.

Návštěva Stegskopfu však zdaleka nebyla jedinou emotivní aktivitou projektu. Cílem celého pobytu nebylo jen mluvit o řešení určitého problému, ale především mluvit společně o alternativních názorech na řešení tohoto naprosto zásadního břemene dneška.

A jaký byl závěr? Někteří studenti se nemohli rozloučit s nově získanými přáteli bez slz, a já si proto dovoluji říci, že projekt byl rozhodně úspěšný nejen v prohloubení jazykových dovedností, ale i v rovině lidské, udělali jsme ohromný pokrok ve schopnostech spolupráce s lidmi různých národností a kultur.

Děkujeme MGO a celému týmu Europa Haus Bad Marienberg za tuto příležitost.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top