Na jednotvárnost si naši francouzštináři v posledních týdnech nemohli stěžovat.

 

Před podzimními prázdninami jste ve škole mohli potkat usměvavého mladého Francouze Guillauma Large, který se fyzickým vzhledem příliš nelišil od našich maturantů, ale byl to univerzitní student, který na našem gymnáziu absolvoval povinnou pedagogickou praxi. Příjemně oživoval hodiny francouzštiny, s Terezou, Sárou a Matějem vyjel na radniční věž, s kvintány se vydal do podhůří Beskyd a se zájmem si prohlédl Automobilové muzeum v Kopřivnici.

Pravidelní návštěvníci Hudebního bazaru se 3. listopadu asi divili, že se z pódia nezní jako obvykle angličtina, nýbrž francouzština, kterou si většina lidí spojuje s krásnými, ale už velmi starými šansony Edith Piaf. Hudebním bazarem zněly současné písničky ZAZ, Lary Fabian, Indily, Ben l´Oncle. Zpěváci a hudebníci Matičního gymnázia je interpretovali skvěle. Udivení Francouzi v publiku nešetřili uznáním a chválou.

Koncert v Hudebním bazaru byl jedním z programových bodů Francouzského podzimu v Ostravě, který organizuje Alliance française d´Ostrava. Jen o tři dny později sklidili francouzštináři Matičního gymnázia bouřlivý potlesk V klubu Parník za dramatizaci Prévertovy poezie, kterou připravili spolu s herci francouzské společnosti Cage de scene.

Závěrečným večerem Francouzského podzimu v Ostravě bylo Soirée Beaujolais nouveau v kavárně Au Père tranquille. Kristína Štelbaská nabídla návštěvníkům svůj úžasný pěvecký talent za klavírního doprovodu paní profesorky Markéty Šňupárkové.

Nezapomínejme, že recitaci veršů nebo interpretaci písní v cizím jazyce předchází náročná jazyková příprava, která je jedním z pilířů gymnaziálního studia. Jazykovou úroveň ve francouzštině si naši studenti mohou ověřit absolvováním mezinárodně uznávaných zkoušek DELF, pro které má Matiční gymnázium akreditaci. Nejvyšší středoškolská úroveň DELF B2 zvyšuje bodové hodnocení při přijímacím řízení na všech fakultách vysokých škol. Není s podivem, že mezi adepty na Diplôme DELF B2 se objevují stejná jména jako na programech francouzských kulturních večerů – Kristína Štelbaská, Eliška Kozáková. CHAPEAU!