Už IV. ročník mezinárodního festivalu T-film Ostrava byl letos ve znamení SVĚTA ROSTLIN. Účastnili se ho žáci základních škol a 1. ročníků středních škol s kvintami víceletých gymnázií. Festival se konal 25. 5. 2016 pro žáky základních škol a o den později pro žáky středních škol ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Program byl velmi bohatý a to už od deváté hodiny ranní.
Organizátoři měli pro žáky připravené krátké dokumentární filmy s tematikou ekologie, využití přírodních a vodních zdrojů krajiny a ochrana fauny, flóry a kulturních památek.
Myslím, že všechny studenty zaujala přednáška a science show pana Michaela Londesborougha, který se nám snažil vysvětlit, názorně ukázat a popsat jak funguje fotosyntéza. Poté jsme zhlédli  dokumentární film Černý led, který objasňoval příběh Arktické třicítky. Vyslechli jsme přednášku nadšeného zahrádkáře Tonyho Skřipčáka, studenta Gymnázia Fr. Hajdy Ostrava-Hrabůvka, s názvem "Návrat k zahradničení". Příjemně nás překvapil příjezd populárního herce Ondřeje Vetchého, garanta festivalu, který hovořil o nutnosti zachování kvality životního prostředí pro budoucí generace.
Na závěr bych chtěla poděkovat paní profesorce Čeledové Platošové a panu profesorovi Vondráčkovi, kteří se s námi festivalu zúčastnili.
Pokud se chcete dozvědět více o T-filmu, můžete navštívit webové stránky www.t-film.cz

Aneta Horkelová 1.A